Kıbrıs `yolsuzluk cenneti`

1dk okuma

Kapatılan bankalardaki batık para 120 trilyonu aşarken kooperatif kuruluşlarında bile yasadışı uygulamalara göz yumulduğu ortaya çıktı.

Türkiye son zamanlarda birçok yolsuzluk operasyonuna tanık olurken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de yeni yeni ortaya çıkan yolsuzluk olaylarıyla çalkalanıyor.

Ali Balkaner `in, KKTC`deki bazı siyasi kesimlerden de destek alarak devreye soktuğu Kıbrıs Yurtbank`ın trilyonlarca lirayı hortumlamasından sonra başlayan `bankalar krizi` 70 bin mudiyi sefalete sürüklerken 120 trilyonu aşkın bir servetin yok olmasına yol açtı. Yapılan hesaplamalara göre faaliyetleri durdurulan 6 bankadaki 120 trilyonluk mevduat, KKTC`nin 4 yıllık toplam ihracat geliriyle eş düzeyde.

Kriz sonrasında yerel bankalara olan güven sarsılınca 200 milyon dolarlık mevduatın da yurtdışındaki bankalara kaydırıldığı belirtiliyor. KKTC hükümeti, ayda 200 sterlin (yaklaşık 200 milyon TL) taksitlerle mudilere alacaklarını ödeyebilmek için Ankara`nın desteğine sığınırken, suçlu görünen bankacıların yargılanma yöntemlerinde ciddi karmaşıklıklar yaşanıyor.

Türkiye`de 614 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Ali Balkaner Kuzey Kıbrıs`ta bulunamadığı için, kapatılan ilk banka olduğu halde, Kıbrıs Yurtbank`la ilgili polis dosyası tamamlanamıyor ve yargıya intikal ettirilemiyor. Aynı şekilde kapatılan yerel bankalardan Everest Bank`ın sahibi Elmas Güzelyurtlu , bir süre önce Rum kesimi üzerinden yurtdışına kaçtığı için bu bankayla ilgili polis soruşturması da tamamlanamadı.

İlk hükümlü

KKTC hükümeti ise 70 bini aşkın mudinin öfkesini dindirebilmek amacıyla tüm gücüyle Hürbank davasının üzerine yürüdü. Ağır baskı altında olduğu iddia edilen Başsavcılık, Hürbank`la ilgili dosyayı tamamlayarak yargıya intikal ettirince, bankanın büyük hissedarı, işadamı Tekin Birinci ağır ceza mahkemesinde yargılanarak 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yerel bankalardan Finans Bank`ın sahibi, işadamı Fehim Küçük `ün de aynı şekilde yargı önüne çıkartılması bekleniyor.

Bir zamanlar ``Kıbrıs`ın Koç`u`` olarak ün yapan işadamı Tekin Birinci`nin yargılanması sonrasında, tüm dikkatler diğer ünlü isimlere yöneldi. Bunlardan biri de KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş `ın dünürü, Ticaret Odası Başkanı Salih Boyacı . Ünlü işadamı, sahibi olduğu Kıbrıs Kredi Bankası`yla ilgili soruşturmanın tamamlanması sonrasında mahkemeye sevk edilecek.

Şok raporlar

Kuzey Kıbrıs`ta işçi, köylü, esnaf ve memura katkı amacıyla kurulan ve geçmiş yıllarda bu amaca uygun faaliyetleriyle takdir toplayan kooperatif kuruluşları da şimdi yasadışı uygulamalarla çalkalanıyor.

En büyüklerden biri olan Personel Yardımlaşma Kurumu PEYAK`ın, yasal yetkilerini aşarak topladığı mevduatları taşınmaz mülk alımları ve tatil köyü projelerine harcadığı ortaya çıktı.

Kooperatif Şirketleri Mukayyidi Ayhan Savoğlu , 2000 yılı itibarıyla PEYAK`ın 23 trilyonluk mevduat topladığını, buna karşın plasmanlarının 4 trilyon olduğunu belirterek kendilerince onaylanmayan mülk alımlarında astronomik rakamlarla karşılaşıldığını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası: