Faizler 2 yılın zirvesine çıktı

1dk okuma

Haberin Devamı

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi anlık olarak son 2 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10,65`i gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 10,50 seviyesinde dengelendi.

Güne yüzde 10,29 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi son iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10,65 seviyesini gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 10,50`ye geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi en son 23 Ocak 2012 yılında yüzde 10,74 seviyesini görmüştü.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın (TCMB) bugünkü müdahalesinin yaklaşık 2,5 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ettiğini belirterek, bunun da Türk Lirası (TL) likiditesi anlamında önemli olduğunu, çünkü böylece piyasadan yaklaşık 5,7 milyar TL çekilmiş bulunduğunu söyledi.

Bu durumunda fonlama maliyetinin bugün ve yarın daha da artacağı anlamına geldiğine dikkati çeken Cömert, bu düşünceyle tahvil piyasasında da likidite ihtiyacı kaynaklı satışların sürdüğünü ve tahvil faizlerinin her vadede yükseldiğinin görüldüğünü ifade etti.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Cömert, Ayrıca en son TCMB müdahalesine baktığımızda, TCMB`nin bunun ardından yoğun bir sıkılaştırma uygulamış olması, önümüzdeki dönemde para politikasının daha da sıkılaştırılacağı beklentisini güçlendiriyor. Bu beklentiler sebebiyle, özellikle kısa vadeli faizlerde bir miktar daha yükseliş görülmesini bekliyorum dedi.

Aslında şu an gösterge tahvilin bileşik faizinin olduğu yer yüzde 10,35-10,40 arası

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge ise gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 10,65`in çok önemli bir gösterge olmadığını çünkü bunun tek lotla yapıldığını ifade etti. Aslında şu anda gösterge tahvilin bileşik faizinin olduğu yerin yüzde 10,35-10,40 arası olduğunu ifade eden Tözge, şunları aktardı:

Ama kısaca özetlersek, kurdaki önlenemeyen yükseliş önümüzdeki günlerde TCMB`nin daha sık istisnai gün uygulamasına gideceği algısı yarattığından kısa vadeli faizlerin yukarı gitmesine yol açmakta. Öte yandan, kurun çok fazla volatil olması bazı yabancıların tahvildeki pozisyonlarında stop-loss emirlerinin çalışmasına sebep olabilir. Gelen satışı buna bağlıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası: