Merkez Bankası`nın açıkladığı Temmuz ayı cari açık rakamlarına kaynağı belirsiz parayı temsil eden `net hata noksan` kalemi damga vurdu. Temmuz ayında Türkiye ekonomisine tam 4.8 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi oldu.
TCMB verilerine göre cari açık, Temmuz ayında beklentilerin üzerinde 5.79 milyar dolar olurken, Ocak-Temmuz döneminde ise 42.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bankacılara göre, cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesinde devam eden altın ithalatına karşın ihracatın aynı seviyede artmaması ve yaz mevsimine göre nispeten düşük seyreden turizm gelirleri etkili oldu.
NET HATA NOKSAN REKOR KIRDI
Temmuz ayında asıl sürprizi ise net hata noksan kalemi yaptı. Herhangi bir yere yazılamayan kaynağı belirsiz döviz hareketlerini temsil eden net hata noksan kalemi temmuzda 4.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir başka ifadeyle ekonomiye 4.8 milyar dolarlık kaynağı belirsiz bir para girişi oldu.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Net hata noktasındaki bu rakam yeni tarihi zirve oldu. Net hata noksan en son Eylül 1998`de 4.5 milyar dolarla rekor kırmıştı.
Söz konusu rakamın yüksekliğini değerlendiren ekonomistler net bir sebep söylememekle birlikte, altındaki değerleme farkı, bavul ticareti ve yükselen dolarla birlikte yastık altı dövizlerin piyasaya girmesi gibi etkenlerin rol oynayabileceğini belirtiyor.
SURİYELİ MÜLTECİLER TL ALMIŞ OLABİLİR
Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash dolar mevduat hesaplarında azalma yaşanmamasına rağmen net hata noksan kaleminde rekor bir artış yaşandığını belirtti.
Bankalardaki döviz hesaplarının Haziran`da 99.8 milyar dolarken bugün 109.2 milyar dolara çıktığını hatırlaran Ash net hata noksan payını Tek açıklama dolarların satılıp lira alınması gibi gözüküyor. Ancak bunun bankalardaki döviz hesaplarına da ters etki yaratması gerekirdi. Döviz satıp TL alımının kaynağı başka bir yerde gözüküyor. Belki Suriyeli mülteciler TL almış olabilir. Bu açıklanamaya akışların ödemeler dengesine katkısı olmasaydı kimbilir TL nerede olurdu diye yorumladı.