Büyük yatırımlarda hedef 2010

1dk okuma

Avrupa Birliği (AB) adaylığının açıklanmasının ardından birliğe daha güçlü bir konumla girmeyi hedefleyen Türkiye, içinde bulunduğu ekonomi krizi atlattıktan sonra gündemindeki mega yatırım projelerine hız verecek.

Enerji sektöründen ulaştırmaya, altyapı yatırımlarından tarımsal entegre projeleri ve savunma sanayiine kadar önemli ana sektörlerde ilgili kuruluşların yatırım programlarına alınan projelerin hayata geçirilmesi 2010 yılına kadar gerçekleştirilecek.

Gelişmişliğin temel göstergeleri arasında yer alan ulaştırma ve altyapı yatırımlarının yanı sıra, enerji sektöründe de önemli projeleri imza altına almayı başaran Türkiye, bir yandan da savunmasını güçlendirecek projeleri eşzamanlı olarak yürütülecek.

Artan nüfusu ve hızla gelişen sanayisinin gerekli olan enerji hitiyacının akrşılanması amacı ile çeşitli alternatif arayışlarını sürdüren Türkiye, gündemine aldığı enerji projeleri ile bu sorunu da kısa süre içinde aşmayı planlıyor.

Halen yıllık 120 milyar kilovatsaat (kwh) enerji üretiminin, 2010 yılına kadar yaklaşık yüzde 25`ini, çeşitli alternatif enerji kaynaklarından karşılamayı planlayan Türkiye, yeni enerji santralları ile iç talebin tamamına yakın bölümünü çözüme kavuşturacak.

Boru hatları
Enerji darboğazının giderilmesi amacı ile Türkiye`de kullanımı yaygınlaşan doğalgaz ve ham petrol alımık onusunda komşu ülkelerle ikili işbirliği yapılıyor. bu alanda bir dizi projeyi palnlanan sürede uygulamaya alacak olan Türkiye, başta Bakü-Ceyhan ham petrol hattı olmak üzere, Türkmenistan ve Azerbaycan doğalgazı boru hatlarını da 2005 yılı öncesinde hayata geçirecek.

Türkmenistan, Rusya, İran ve Mısır`la da yine doğalgaz ve ham petorl konusunda yeni projelerini gındeme alan Türkiye, yılların bu büyük sorununa da 2010 yılına kadar çözüme kvuşturulacak. İlk doğalgaz ithalatını Rusyaile gerçekleştiren Türkiye, bu ülke ile ilk denizaltı doğalgaz geçiş projesini de önümüzdeki iki yıl içinde işletmeye alacak.

Savunma projeleri
Coğrafi yapısı gereği bölgesinde güçlü bir savunma sanayiini kurmayı amaçlayan Türkiye, öncelikli olarak gündemine aldığı önemli bazı projeleri de 2010 yılından önce uygulamaya koyacak. Dünyanın önde gelen firmalarının lisans satımı için teklif verdiği 145 adet taktik-taarruz helikopterleri ile 1000 adetlik yeni esil tank eçimine yönelik lisans seçimini de bu yıl içinde gerçekleştirecek olan Türkiye, bu iki mega projeyi de önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleştirme imkanı bulacak. Toplam 32 adetlik III. Faz F-16 savaş uçakları ile hafif nakliye uçağı, geleceğin büyük uçağı, havadan erken ihbar ve kontrol uçağı, insansız hava aracı, zırhlı muharabe aracı, deniz helikopteri ile özel kuvvetler helikopter tedarik projeleri de üretim programı çerçevesinde hayata geçirilmeye çalışılacak.

GAP`a hız
Yeni yüzyılın ilk on yılında dünyanın en büyük entegre projeleri arasında gösterilen ve bugüne kadar yüzde 46.1 düzeyinde fiziki gerçekleşme sağlanan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki yatırımlara da öncelik verilecek. yaklaşık 17 milyar dolar harcanan proje için gerekli olan yaklaşık 20 milyar dolarda sağlanması halinde GAP`ın yüzde 90 oranındaki bölümünün gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Otoyollar
Geçiş ücretleri ile önemli bir gelir kaynağı olan otoyollar ile İstanbul ve Çanakkale boğaz geçiş projeleri de kademeli olarak uygulamaya alınacak. Halen 3 bin kilometre uzunluğunda olan gerçekleştirilmiş ve inşaası devam den otoyol ağının 2010 yılına kadar 5 bin kilometreye çıkması bekleniyor. Yine İstanbul`a kurulacak 3. Boğaz köprüsü ile Çanakkale boğaz köprüleri için de gerekli finansmanın bulunması halinde her iki projenin 2002 yılında ihale edilmesi bekleniyor. Yine dünyanın en büyük metropolleri arasında bulunan İstanbul`da inşa edilecek olan tüp geçit projesinin de bu yıl içinde ihale edilerek, 2005 yılında hizmete alınması öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası: