TBMM Adalet Komisyonu`nda üç yasa tasarısı benimsenirken, Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına ilişkin tasarının görüşülmesi ertelendi. Komisyonda, Hazine`ye kalan tarım alanlarını elinde bulunduranlara ilişkin tasarı ile ANAP İzmir Milletvekili Işılay Saygın`ın padişah tapusu olarak tanımlanan arazi sorununun çözüme kavuşturulmasına ilişkin yasa teklifi birleştirilerek görüşüldü. Buna göre, tapu fazlalıklarının Hazine`ye ait olduğuna ilişkin tapu kayıtlarında şerh bulunan taşınmaz mallardaki fazlalıklar, takdir bedel üzerinden tapu sahibine veya mirasçılarına devredilecek. Bu şekilde satılan alanlar 10 yıl süreyle tarım dışı amaçlarla kullanılamayacak. Tasarı, bu konuda daha önce getirilen ve 1997 yılında başvuru süresi dolan düzenlemede haklarını kullanamayan vatandaşlara, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıllık yeni başvuru hakkı getiriyor. Bu süre Bakanlar Kurulu`nca bir yıl daha uzatılabilecek. Komisyonda, Yargıtay Başkanlığı merkez birimlerinin korunmasına sağlamak üzere 60 kişilik güvenlik görevlisi ile ihtiyaç duyulan 27 personel kadrosu verilmesine ilişkin yasa tasarısı da benimsendi. Bu tasarılar daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülecek.
-AMAÇ MAĞDURİYETİ GİDERMEK-
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Kardeş, Hazine`ye kalan tarım alanlarının satışı konusunudaki tasarı hakkında komisyona bilgi verdi. Kardeş, getirilen düzenlemenin Kaynak temini amaçlı olmadığını, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini amaçladığını söyledi. Selahattin Kardeş, tasarının işgal edilen arazilerin işgalciye satılmasını düzenlemediğini belirterek, Bu tasarı kentlerdeki gecekondu sorunun çözmeye yönelik değil. O konuda Bakanlık bünyesinde bir çalışma sürdürülmektedir dedi. Hazine adına kayıtlı 66 bin kilometrekare taşınmaz olduğunu, bunun 24 bin kilometrekaresini tarım alanlarının oluşturduğunu anlatan Kardeş, 1997`de başvuru süresi dolan düzenlemenin yeterince duyulmaması nedeniyle çok sayıda vatandaşın başvuru yapamadığını kaydetti. Kardeş, tapuda vatandaşlar adına kapıtlı olan tarım alanlarında kadastro yapılırken beyan edilenden fazla çıkan bölünün Hazine`ye bırakıldığını, bu durumun arsanın tamamı üzerinde mülkiyet devrini de engellediğini söyledi.
-TETİKÇİ KOMİSYON SÖZÜ-
Komisyonda, Yargıtay Başkanlığı`na yeni kadro verilmesine ilişkin tasarının görüşülmesi sırasında söz alan FP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak, bu ve benzeri tasarılarda Adalet Komisyonu`nun esas komisyon olması gerektiğini söyledi. Toprak, sözlerini Bu ve benzeri düzenlemelerde Plan Bütçe tetikçi komisyon olarak kullanılıyor diyerek tamamladı. Toprak`ın sözlerine, bazı üyeler Ne demek tetikçi komisyon? diye tepki gösterdiler. Komisyon Başkanı Emin Karaa, Toprak`a müdahale ederek, (Tetikçi) kelimesini söyleyip geçiyorsunuz. Konuya hukukçu kimliğiyle bakmıyorsunuz. Biz konuya, kanun yapma tekniği açısından bakmakla görevliyiz dedi.
-OMBUDSMANLIK ERTELENDİ-
Adalet Komisyonu`nda, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, çokcuk ıslak ve eğitim evleri ile müşahade merkezlerinin memur ve hizmetlilerinin ilk defa memurluğa atanmasında, Devlet Personel Başkanlığı`nca yapılan sınavla ilişkilendirilmesine ilişkin düzenleme öngören yasa tasarısı da kabul edildi. Sözkonusu düzenleme daha önce KHK olarak hazırlanmıştı. Komisyon gündeminde bulunan ve kamuoyunda Ombudsmanlık olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Tasarısı`nın görüşülmesi ise Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün katılması amacıyla ertelendi.