Uzmanlar Merkez'in kararı için ne dedi?

2dk okuma

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) Mart Ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 7,25'te bıraktı

Haberin Devamı

bigpara.hurriyet.com.tr

##$HABER_1422137$##

Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi...

MB’nin temkinli davranışı devam edecek
Arda Coşar / ALB Menkul

Tarihi zirve seviyelerine yakın seyir eden kur, Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda elini kısıtlıyor. Zira kurların yükselmesi ithal mal fiyatları, üretim maliyetleri ve fiyatlama davranışlarını etkileme yoluyla enflasyonu yukarı yönlü etkiliyor. Enflasyon üzerinde yukarı yönlü etki yapması yanı sıra döviz üzerinden net yükümlülükleri olan şirketleri olumsuz etkileyerek reel ekonomi  üzerinde de hasar oluşturuyor. Merkez bankası da kurlarda görülen yukarı yönlü baskı sebebi ile Mart ayında hem haftalık repo faizini,  hem de gecelik borç alma ve verme faizini sabit bıraktı.

Bundan sonraki süreçte özellikle mart ve nisan aylarında baz etkisi ile enflasyonda gerileme beklemekle beraber yüksek kurların fiyatları yukarı yönlü etkilemesi ve gıda fiyatlarında devam eden yüksek seyir enflasyondaki gerilemeyi kısıtlayan etmenler. Ayrıca FED’in  önümüzdeki normalleşme süreci, küresel bazda para birimlerinde dalgalanmalara sebep olabileceğinden finansal istikrarın korunması adına da Merkez Bankası’ndan bir süre daha temkinli para politikasının devamı beklenebilir. 

TCMB Faiz Kararı ve TL etkisi
Tuncay Turşucu / İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Haberin Devamı

TCMB para politikası toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Buna göre gecelik borç verme faiz oranını %10.75’de, gecelik borçlanma faiz oranını %7.25’de tutarken, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını %7.50 seviyesinde sabit bıraktı. Aynı şekilde bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkânı faiz oranını %10.25’de ve geç likidite penceresi faiz oranını da %12.25’de değiştirmeden bıraktı.

Alınan karar beklentiler yönünde oluştu. Açıklama metnine bakıldığında 2. Paragraf hariç geri kalan kısımda geçen ayki metine kıyasla hiçbir değişiklik yapılmadığı görülüyor. Önceki metinde 2. Paragrafta yer alan “Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği öngörülmektedir” cümlesi çıkarılmış, yerine “”küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir.” cümlesi gelmiş durumda. Başka deyişle enflasyona yönelik daha olumsuz bir duruşa geçildiği görülüyor. Diğer yandan dış piyasalardaki belirsizlikte metine girmiş. Bu belirsizlik büyük ölçüde Fed ile ilgili olabilir.

Genel olarak TL açısından olumlu bir karar diyebiliriz. MB açısından piyasalara karşı kredibilitesini koruyan bir karar. Önümüzdeki süreçte enflasyondaki gelişmeler özellikle gıda fiyatlarındaki değişimler yakından takip edilecek. Diğer yandan yarınki Fed toplantısının ardından gelecek açıklamalar ve küresel piyasalardaki rüzgâr belirleyici olacak gibi görünüyor. Her iki gelişmeden de olumsuz etkileyici kararlar gelmezse TL’deki değerlenme bir miktar daha sürebilir. Son açıklamaların ardından siyasi kanattan tansiyonu yükseltecek bir açıklama beklemiyoruz. Eleştiriler devam edecektir ancak piyasaları bozucu düzeyde değil. Aksi durumda TL’deki değer kaybı devam edebilir.

Haberin Devamı

Kararın ardından USDTRY’de oldukça sınırlı bir geri çekilme gözlendi. En azından TL üzerindeki baskının bir miktar azalması ve USDTRY de biraz daha stabil seyirlerin oluşması beklenebilir. TL’deki değerlenmenin sınırlı olmasında Fed kararının ve Cuma günkü FITCH Türkiye değerlendirmesinin bekleniyor olması da etkili olmuş görünüyor.

Haberin Devamı

TCMB’nin kararını olumlu karşılıyoruz
Filiz Özcan / Global Menkul

Haberin Devamı

Toplantı metninde, geçen ay faizlerde 25 baz puanlık indirim gerçekleştirilen metne göre çok sınırlı değişiklikler söz konusu. Geçen ay çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği ifadesi metinden çıkartılmış, küresel piyasalardaki belirsizliğe vurgu yapılarak faiz kararı sabit bırakılmış. TL’deki değer kaybından rahatsızlık bu şekilde dile getirilmiş ve önlem alınmış oldu. Bu açıdan TL cinsi varlıklar için TCMB’nin kararını olumlu karşılıyoruz. Ancak TCMB’nin bu kararı sonrasında, faiz konusunda daha önce yapılan eleştiriler tekrar gündeme gelirse, tansiyon yeniden yükselebilir. 

Haberle ilgili daha fazlası: