STANCHART: TÜRKİYE SERT FAİZ ARTIRIMINA İHTİYAÇ DUYABİLİR
Standard Chartered ekonomisti Philippe Dauba-Pantanacce, Perşembe günkü raporunda, "Eğer Türkiye kendisini 2014 yılı benzeri diğer bir 'ani duruş' senaryosu kıyısında bulursa, Merkez Bankası Başkanı Başçı muhtemelen faizi ani ve sert bir şekilde artırma ihtiyacında olacak" dedi.
Tüketici güveninin Türk Lirası'ndaki zayıflıkla yakın bir korelasyonu bulunduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye'nin 2015 yılı için büyüme tahmini yüzde 3.5'ten yüzde 2.8'e düşürüldü.
REUTERS: MERKEZ BANKASI SERT FAİZİ ARTIŞI YAPABİLİR
Reuters haber ajansının analizine göre, TCMB hızlı ve sert faiz artırımına gidebilir.
Siyasi belirsizliğin sürmesi, erken seçim sonucunun mevcut siyasi tabloyu değiştirmeyebileceği endişelerinin yanı sıra artan güvenlik kaygılarıyla liranın dolar karşısında rekor düşük seviyeleri görmesi akıllara Ocak 2014'ü getirirken, faiz adımlarını ABD Merkez Bankası'na endeksleyen Merkez Bankası Fed'i beklemeden sert faiz artırımına gitmek zorunda kalabilir.
Dolar karşısındaki değer kaybı bugün yüzde 2'yi aşan TL, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en kötü performansı gösterirken, kurun 3 TL'yi görmesiyle TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybı ise yüzde 22'ye ulaştı. TL gelişmekte olan piyasalar içinde de Brezilya realinin ardından en çok değer kaybeden para birimi.
TCMB'nin 18 Ağustos'taki PPK toplantısı sonucunda kısa vadeli faizleri değiştirmemesi küresel para politikalarındaki normalleşme sürecine paralel olarak kendi para politikasında sadeleşmeye gitmek üzere bir yol haritası açıklaması piyasadaki tedirginliği gidermedi.
Öte yandan, TCMB'nin dünkü ekonomistler toplantısında öncelikle ortalama fonlama maliyetini artıracağını ve haftalık repo faizindeki artışın Fed'in faiz artırımlarına bağlı olarak başlayacağını söylemesi TCMB'nin piyasanın gerisinde kaldığı algısının pekişmesine neden oldu.