Temmuz ayında tüketici enflasyonu % 9.32’ye çıktı. MB ‘düşecek’ diyor ancak enflasyon yükseliyor. Ekonomistlerin tasarrufçulara önerisi ise % 25 döviz tutarak TL’de kalmaları...
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yıllık tüketici enflasyonu Haziran ayından sonra Temmuz’da da yükselerek yüzde 9.16’dan yüzde 9.32’ye yükseldi.
Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre; tasarruflarını enflasyona karşı korumak isteyenler enflasyonun yeniden tırmanış göstermesi karşısında tedirginlik yaşıyorlar.
Tasarruf sahipleri birikimlerinin erimemesi için bir yandan hükümetin negatif faiz politikası söylemlerini dikkate alırken diğer yandan da cumhurbaşkanı seçimleri sonrasında bu politikanın gerçekliğini ne kadar koruyup koruyamayacağını hesaplamaya çalışıyor.
Konunun uzmanları ise vatandaştaki bu zihin karışıklığının yanıtlarını şöyle veriyor.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Banka ekonomistleri, Türkiye’de bankalarda tutulan paranın (mevduatın) bir iki aylık vadede olduğunu ifade ederek, mevduat verilen faizlerin daha cazipliğini koruduğunu ifade etti.
Enflasyona yakın faiz...
Bankalar 1 milyon TL üstü için 32 - 45 günlük mevduata 8.90 ve 9.30 seviyelerinde faiz veriliyor.
Ekonomistler, cumhurbaşkanı seçimlerinin sonrasında hükümetin alacağı yeni yapı belirlenene kadar tasarruf sahiplerinin birikimlerinin büyük bölümünü TL mevduatta, yüzde 25’sini dövizde tutması öneriyorlar.
‘ENFLASYON YÜZDE 9 OLUR’
Fatma Melek Akbank Başekonomisti
Yıl sonunda enflasyon ne olur?
Enflasyondaki yükseliş gıda fiyatlarının yüksek seyrine ek olarak, hizmeti de içeren diğer alt kalemlere yansıyor. Çekirdek enflasyon yüzde 9.75 seviyesi ile yüksek seyrediyor.
Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda altını çizdiği dezenflasyonist süreç yeteri derecede hızlı ilerlemiyor. Beklentimiz yıl sonunda yüzde 9 civarında bir enflasyon.
Tasarrufçulara öneriniz?
Enflasyondaki düşüş yeterince hızlı değil. Dolayısıyla faiz indirimleri ile ilgili süreç bundan etkilenecek. Kısa vadede yatırımcıların varlıklarını TL cinsinden mevduatta değerlendirmeleri yerinde bir strateji olabilir.
‘FAİZ İNDİRİMİ DÜŞÜK İHTİMAL’
Nihan Ziya Erdem Garanti Bankası Başekonomisti
Faiz düşüşü bekliyor musunuz?
“Açıklanan enflasyon rakamları çok kötü. Rakamlara iyi tarafından bakan biri bile iyi birşey göremez. Gıda fiyatları yüksek ama kontrol edilebilir hizmet tarafında da fiyatlar yüksek çıkınca bu kendini çekirdek enflasyonda gösterdi. Enflasyonda beklenen düşüş gerçekleşmiyor. Faizle enflasyon arasındaki makas açılıyor. FED faiz artırımında bulunursa faiz indirimi ihtimali de azalıyor. Bölgesel risklerimiz var.”
‘BANKALAR FAİZ VERECEK’
Fatih Keresteci HSBC Bank Hazine Sermaye Piyasaları Grup Başkanı
Tasarruf sahipleri birikimlerini nasıl korumalı?
Türkiye’de yatırımcılar enflasyona maruz kaldıklarından reel faizi önemserler. Negatif reel faiz, tasarrufların erimesi anlamına gediğinden önemli, orta-uzun vadeli yatırım kararlarını etkiler. Mevduat faizlerinin MB’nin politika faizi ile doğrudan bir ilişkisi yok, bankaların mevduat rekabeti faizlerin göreceli olarak yüksek kalmasını sağlıyor. Mevduat faizleri, şu an reel getiri sunuyor. Türkiye’de mevduatın ortalama vadesi 1-2 ay. Enflasyon beklentilerindeki bozulma mevduat faizlerini yukarı çekeceğinden önümüzdeki dönemde de reel getiri sunmaya devam edecek.