Devlet kuruluşu rüşvet verir mi?

1dk okuma

Türkiye`de rüşvet dağıttığı ileri sürülen Kanada devletine ait nükleer enerji şirketi AECL`nin adı rüşvete karışmış.


Anadolu Ajansı`nın servise koyduğu beyaz enerji operasyonlarına ilişkin fezlekede adı geçen Kanadalı AECL firması ile ilgili iddialar Kamu firmaları rüşvet verir mi? sorusunu gündeme getirdi. AECL`nin 50 milyon dolar rüşvet verdiği iddialarını yanıtlayan şirketin Türk ortağı Güriş`in sahibi İdris Yamantürk, Hiç devlet kuruluşu rüşvet verebilir mi diye konuştu. Bu ifadeye karşın Greenpeace örgütünün kaynaklarına göre AECL`nin adı pek çok ülkede rüşvet ile anıldığını ortaşa koydu. Bilgiler şöyle:

AECL, Kanada`nın KİT`idir. Kanada`daki tüm reaktörleri yapmıştır ve 1978 yılından beri kendi ülkesinde tek bir sipariş alamamıştır.

Güney Kore`ye reaktör satma hevesiyle AECL, bir propaganda şirketi olan Samchang Başkanı Park`ı tutmuştur. Park, 1991 Ekim ayında Seul Rivera Oteli`nin lobisinde, Kore Elektrik Kurumu KEPKO`nun yönetim kurulu başkanı Choi Kwan-ki`ye, yine aynı şirketin yöneticisi Ahn Byong-wha`ya iletilmek üzere, 250 bin dolar içeren iki kağıt torbayı vermekten suçlu bulundu. Park 18 aya mahkum oldu. Byong-wha hapsedildi. AECL aradan sıyrıldı. Daha önce de 1975`te G. Kore`ye reaktör satmak amacıyla Shaul Eiseburg adlı acente eliyle harcanan 18 milyon dolarlık ödemenin herhangi bir makbuz, mali kayıt ya da yeterli açıklama yoktur.

Kanada`da Sayıştay, 1973`te isimsiz bir hesaba AECL tarafından yatırılan 2,5 milyon dolarla ilgili soruşturma yaptı. Hesap sahibinin AECL ile kontrat imzalayan Enerji Bakanı Jose Gelbard olduğu ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası: