Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta 106 dolara kadar geri çekilip aşağı yönlü bir grafik izlerken, bunun başlıca nedeni Libya’daki üretim artışı umudu oldu.
Avrupa’daki petrol fiyatlarını baskılayan gelişmeler arasında, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol akışının başlaması da yer alıyor.
RAHATLACAK MI?
Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi, artan kur karşısında Türkiye’nin elini bir miktar da olsa rahatlatır. Doğalgaz kontratları da petrol fiyatlarına endeksli olduğu için, yalnızca akaryakıt değil, doğalgaz piyasasına da yansımaları olur. Petrol fiyatlarının düşmesinin bazı nedenleri şöyle:
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
1) Petrol stokları genellikle yılsonuna doğru düşüş gösterir. Ancak başta Teksas olmak üzere ABD’de üretilen kaya petrolü miktarının artması, stokların geçtiğimiz yılların ortalamasının üstüne çıkmasını sağladı. Öte yandan Kanada’dan yeni petrol hatlarının da devreye girecek olması, petrol fiyatlarını aşağı doğru baskıladı.
2) ABD ekonomisinden gelen toparlanma sinyalleri ile doların yükselmesi, petrol fiyatlarının düşmesinde etkili bir diğer neden oldu. ABD’den gelen mali toparlanma sinyallerinin emtia fiyatlarını yükselttiği kaydedilirken, bu düşüşün nedenlerinden birinin FED tarafından uygulanan tahvil alımı programı olduğu
vurgulanıyor. Diğer bir argüman ise güçlü doların, petrol fiyatlarında düşüşe neden olduğu.
3) Yeni ham petrol kaynaklarının devreye gireceği beklentisi de petrol fiyatlarını aşağı doğru baskılıyor. Libya’daki bir petrol sahasından, dünya petrol piyasalarına günlük 300 bin varil petrol enjekte edilebileceği belirtiliyor. Ancak Libya’daki istikrarsızlık, üretimin hala eski ortalamalarının çok altında kalmasına neden oluyor. Libya’daki birçok enerji tesisinin 2011’den bu yana tam kapasiteye ulaşamadığı kaydediliyor.