Kriz yeni piyasaların keşfedilmesine neden olurken, yatırımcılar yeni bölgelerin bulunmasında sınır tanımıyorlar.
Gelişmiş ülkelerin yatırımcının beklentileri yeteri kadar karşılamaması ile sınır ötesi uzak ülkelerin yıldızın parlamasına neden oldu. Fon yöneticileri dünyanın her yerinde yeni yatırımların peşine düşerken bu arayışların sonuçları rakamlara da yansıdı. Ünlü yatırımcılarda Templeton fonun kurucusu Mark Mobius ve 12 meslektaşı Vietnam, Nijerya, Romanya gibi piyasalara yatırım yapmayı tercih ederken bu yatırımlarda geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 24 getiri sağladılar.
MSCI Frontier endeksi, yüzde 8.4 yükselirken, S&P 500, Stoxx 600, Topix, MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksinin de üzerine çıkmış oldu.
Franklin Templeton Yatırım İstanbul Müdürü Carlos von Hardenberg, geçtiğimiz yıl 1.3 milyar dolar kazandırırken büyük piyasalarda verimin azaldığını belirtti.
Uzak ülkelerin fonlarında geçen yıl yüzde 24 geri dönüş yaşanırken ABD fonlarında yüzde 16 Japon ve gelişmekte olan ülkeler de ise yüzde 17 oldu. 141 hissenin işlem gördüğü MSCI sınır ötesi endeksinde ortalama kazanç 3 milyar dolar olurken, temettüler dahil olarak hesaplandığında 2011 ağustos’tan sonra en yüksek kazanç 31 Ocak’ta yaşandı. MSCI Dünya endeksi ise yılın ilk ayında yüzde 4.6 kazanç sağlarken geçtiğimiz yıl genelinde ise yüzde 17 geri dönüş sağladı.
2013’te de gelişmekte olan ülkelerden daha çok kazanç saylayacağı öngörülen uzak ülkelerde daha olumlu bir hava olacağını BlackRock varlık yöneticisi Sam Vecht, geçtiğimiz yıl bölgeye yapılan yatırımlar ile kazancı yüzde 21 arttığını belirtti.
MSCI frontier endeksi hisselerinde kar yüzde 11.6 artarken, temettülerde yüzde 3.6 artış yaşandı. Kazançlar tarafında ise artış yüzde 17 olurken, tüketici harcamaları tarafında da yüzde 9.2 artış yaşandı. Gelişmekte olan ülkelerde ise tüketici harcamalarına artış yüzde 8.3 oldu.
2073 gelişmiş ülke hissesinin bulunduğu FTSE dünya endeksi geçtiğimiz Haziran’dan beri yüzde 31 değer kaybederek 1993’ten beri en düşük seviyelere gelmiş oldu.