Depreme dayanıklı siteler

1dk okuma

Çarmıklı Grubu`nun iki veliahtı ve Cem Rona Erginin kurdukları internet şirketi Maksimum, 12 tane siteye sahip gizli bir internet devi..

Son günlerde internet dünyası oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. Yurtdışında esen rüzgar bizde de kendini hissettirmeye başladı. İnternet şirketleri ciddi anlamda sarsılıyor. İşte bu dönemde, bu hafta sizlere oldukça ilginç bir internet şirketini anlatmak istyiyoruz.

Bu şirket bünyesinde 12 tane farklı site bulunuyor. Bu anlamda Türk internet şirketleri içinde de ciddi bir büyüklüğe sahip. Ancak asıl önemlisi, Maksimum adındaki bu internet şirketinin kurucuları çok fazla tanınmış ve sitelerin bugüne kadar hiçbir yerde reklamları çıkmamış olmasına rağmen, ayda toplam 1 milyon ziyaretçi almayı başaran bir stratejisi var. Bu strateji, bugün esen rüzgardan etkilenmemelerinin en önemli nedeni. Maksimum`unkurucularının ilginçliği, her üçünün de inşaat mühendisi olmasından kaynaklanıyor. Daha ilginci, üçü de birkaç yıl öncesine kadar sadece inşaat işi yapıyordu. Ortaklardan ikisi Çarmıklı Grubu`nun net kuşağındaki iki veliahtı Hakan Çarmıklı ve Gökhan Çarmıklı. Şu anda Maksimum`un başında bulunan yine inşaat mühendisi Cem Rona Ergin de iki yıl öncesine kadar inşaat sektöründe çalışıyormuş. Bu üçlünün, eskilere dayanan oldukça ilginç bir tanışıklığı var.


MIAMI`DE BAŞLAYAN AŞK:

Bu üç arkadaşın tanışıklıkları ve internet dünyasına ilgileri oldukça eksilere dayanıyor. Ta ABD`ye, Miami Üniversitesi yıllarına . Üç gencin yollan Amerika`da inşaat mühendisliği okurken kesişiyor. 1970`lerin sonu. Üç arkadaş inşaat mühendisliği okumalarına rağmen o yıllarda ABD`de yeni fılizlenen bilgisayar dünyasıyla tanışıyorlar. Ergin, o yıllarda IBM`in çıkardığı ilk masaüstü bilgisayarı alarak bu dünyayla tanıştığını söylüyor: O zamanlar ABD`de | öğrenciydim. Gittim IBM`in çıkardığı PC`yi 5 bin dolara aldım. ödeyene kadar canım çıkmıştı. Bugün bir hesap makinesinin yaptığı işleri yapabiliyordu. O zaman için müthiş bir şeydi tabii. Hakan ve Gökhan Çarmıklı ile birlikte böylece bu dünyanın içine ilk defa orada daldık.

Üçlü, Türkiye`ye döndükten sonra inşaat mühendisliği yapıyor ama akıllan hep bilgisayarda. 1990`h yıllara doğru internet kavramı ortaya çıkınca, bu ilgileri internete yöneliyor. O zamanlar Türkiye`de ortalıkta kimselerin olmadığı belirten Ergin, Biz üçümüz daha o dönemde araştırma içine girdik. Ne yapabiliriz diye araştırmaya başladık. İnternete ilk zamanlar IBM`in verdiği bir bağlantı hizmetiyle giriyorduk. Bir sayfanın gelmesini on, on beş dakika beklerdik. Sabahlara kadar bilgisayarın başında olduğumuz zamanlar oldu. Ancak her şeye rağmen korkunç keyif alıyorduk diyor.


SERVİS Mİ İÇERİK Mİ?

Üçlü, 1990`ların ortalarına kadar internet alanında ne gibi bir yatırımın başarıya ulaşacağını araştırıp , çeşitli alternatifler üzerine düşünüyor. İnternette o zamanlar ilk akla gelen tabii ki internet servis sağlayıcılığı (ÎSS)... O yıllarda bu günün birçok ÎSS`si piyasada yok. ÎSS olmayı istemediklerini belirten Ergin, Çünkü gün gelecek bağlantı ücretleri sıfırlanacak diye düşündük. Bu işten kar edecekler, bir şekilde telekom altyapı hizmetleri veren şirketler olacak. Bu nedenle ISS`lik işinden vazgeçtik diyor. Tabii bu arada şantiyelerdeki mesailerin ardından, bilgisayarın başındaki mesai devam ediyor. Uzun gecelerin ardından bir model oluşturmaya başladıklarını söylüyor Ergin, Bu yeni bir medya. ABD`ye bakıyoruz. Zamanında televizyon dev bir endüstri haline gelmiş. Ama ABD`de televizyon üretimi yapılamıyor. Ne yapıyorlar, içerik üretiyorlar. İşin içeriğe yöneleceğini o zamanlar tahmin ettik.

Peki nasıl bir içerik üretilecekti? Maksimum`un uzun gecelerin ardından doğan temel stratejisi burada yatıyor işte. Ergin`e göre, internetin en temel özelliği insanların siteyle veya birbirleriyle ilişkide bulanabildiği bir yer olmasında yatıyor. Bu yüzden kendimize sorduk diyor Ergin, Türkiye`de yediden yetmiş yediye muhasebecisinde genel müdürüne, işçisinde fabrikatörüne kadar herke sin tek bir konuda edecek iki çift lafının olduğu neresi var?` Futbol. Biz de bunu üzerine gitmeye karar verdik.

Hemen gidip Galatasaray.com, Fenerbahce.com, Karakartal.com gibi site adlarınısatın alıyorlar. İkinci alan ise yine nokta atışı ve toplumun yine sürekli konuştuğu bir konu. Aşk, ihtiras, aldatılma, sevgi, ihanet. Yine hassas olduğumuz ve paylaşmaya aç olduğumuz konular. Hedefler belirlenince 1996 yılında daha Maksimum kurulmadan amatör olarak Galatasaray.com sitesi yayınlanmaya başlıyor. Türk internet dünyasının ilk ciddi ve bilinen sitelerinden biri haline geliyor. 1998 yılında ise artık internetin iyiden iyiye yayılmayabaşlamasıyla birlikte Hakan ve Gökhan Çarmıklı ile Ergin Maksimum`u kuruyor. Ergin de yıllarca sürdürdüğü inşaat mühendisliği işine son vererek şirketin başına geçiyor. İnsanın sevdiği işi yapmasının ne kadar güzel bir şey olduğunu gördüm diyor Ergin. Böylece Galatasaray.com yenilenerek şirketin amiral gemisi oluyor. Ardından Sevgisitesi.com geliyor. Fenerbahce.com, Karakartal.com, Sevgilim.com derken, son olarak Hosmuyumbosmuyum.com gibi ilginç bir siteyle birlikte toplam 12 tane sitelik bir internet şirketi haline geliyorlar. Ergin, tüm sitelerinin toplam aylık ziyaretçi sayısının 1 milyona ulaştığını söylüyor. Peki internet dünyasında taşlar yerinden oynarken Maksimum nasıl sallanmadan ve bu kadar trafikle yoluna devam ediyor?


BİNA ÇÖKMEZ WINDOWS ÇÖKER:

Bize sorarsanız bunun altında ortaklarının inşaat mühendisi olmalarının payı var sanki! îşin şakası Maksimum kurulmadan önce, ortaklar uzun bir süre neyi, nasıl yapacaklarını iyi bir şekilde hesaplayarak bu duruma gelmişler. Ikinci olarak ise şirket bugüne kadar mali olarak adımlarını o kadar dikkatli atmış ki, 2003 yılına kadar kar etmeden işi nasıl yürüteceklerini başından planlamışlar. Üçüncü olarak ise şirket interneti gerçekten seven çekirdek bir kadroyla çok çalışarak işleri yürütüyor. Sengen, bu noktada İyi ki aşksız büyümemişiz diyor. Inşaat mühendisi üç arkadaşın on iki sitelik bu girişimi yaşanılan son internet depreminden başarıyla çıkarsa, inşaat mühendislerine internet şirketlerinden oldukça talep olacak gibi. •

Haberle ilgili daha fazlası: