Vatandaşların, bireysel emeklilik sistemine aktardığı paraları 3 yıl içinde almak istemesi halinde yüzde 3,75 gelir vergisi kesintisi yapılacak.
Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kanuna göre, halka açık olmayan kurum ve kuruluşlara ait taşınır ve taşınmazlar ile kullanma, yararlanma, işletme ve sair haklar gibi maddi olmayan varlıklara ilişkin, alım, satım, kiraya verme, devir ve benzeri işlemleri tesis etmeye ve bu işlemleri aynı usule tabi olarak yapmak üzere varlık kiralama şirketleri kurmaya veya kurmak üzere kamu sermayeli kurumları görevlendirmeye ilgili bakan yetkili olacak.
BANKA KREDİLERİNİ KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...
Bu şirketler taşınır ve taşınmazlar ile varlıklara dayalı olarak, yurt içi ve yurt dışı piyasalarda kira sertifikası ihraç edebilecek.
Bakan tarafından kurulmasına karar verilen ve tamamı Hazine Müsteşarlığına ait olan varlık kiralama şirketlerinin denetimi,Müsteşarlığın denetimi çerçevesinde yapılacak.
Yasayla, uzun vadeli ve emekliliğe yönelik tasarrufların teşviki amacıyla, emekliliğe yönelik taahhüt ve tutarların bireysel emeklilik sistemine aktarımı için getirilen vergisel önemli avantajların, bu amaçlarla örtüşmeyecek biçimde kullanılmasının önlenmesi ve sistemden 3 yıldan önce ayrılmaların caydırılması amacıyla düzenleme yapıldı.
Buna göre, aktarım tarihinden itibaren 3 yıl içinde katılımcı tarafından maluliyet ve ölüm haricindeki bir nedenle aktarılan birikimlerin bir kısmının veya tamamının alınarak sistemden çıkılması durumunda, aktarım nedeniyle istisnadan yararlanılan tutar üzerinden yüzde 3,75 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak.
Avrupa Birliği organlarıyla akdedilen ve yürürlüğe konulan anlaşmalar çerçevesinde proje karşılığı sağlanan hibeler de özel bir fon hesabında tutulacak ve gelir olarak dikkate alınmayacak.