Türkiye`nin en önemli alt yapı projelerini yürüten Karayolları ve Devlet Su İşleri, bütçede yatırım ödeneklerine uygulanan kısıtlamalar nedeniyle tam bir proje mezarlığına döndüler. Bütçeden aldıkları paylar artırılmaz ise Karayollarının elindeki proje stokunu en erken 20-22 yılda, DSİ`nin ise 46 yılda bitirebileceği hesaplandı.
Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, Karayollarının, 1960 yılında 13 olan Genel Bütçe ödeneklerinden aldığı payın yıllar itibariyle azalarak 2000 yılında yüzde 1.2`ye kadar gerilediğini bildirdi. 2001 yılı bütçesinden 2.6 katrilyon lira ödenek talep etmelerine karşılık 593 trilyon liralık yatırım ödeneği verildiğini belirten Yiğit, mevcut yatırım programına hiç bir yeni proje almadan, her yıl bu ödeneğe eşdeğerde ödenek verlimsei durumunda yürütülen yatırımların bitişinin 20-22 yıl uzayacağını bildirdi.
Dinçer Yiğit, karayolları yatırımlarından beklenen verimliliğin sağlanabilmesi için, öngörülen yatırım ödeneğinin en az beş katına çıkarılması halinde projelerin 3-4 yılda bitirilmesinin mümkün olabileceğini belirterek, Aksi takdirde ödeneklerin tahsis edilmemesi sonucu yatırım programında yer alan ve bitiş süreleri uzayan projelerin standartları güncelliğini kaybedecek. Zamanında trafiğe hizmet vermesi mümkün olmayacaktır dedi.
DSİ projeleri 46 yılda bitebilecek
DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbilek de DSİ`nin 2001 başı itibariyle 103 adet baraj, 159 gölet, 593 bin hektar sulama ve 27 kentin içme suyu inşaatını sürdürdüğünü bildirdi. Altınbilek, DSİ`nin Devlet bütçesinin aldığı payın son 10 yılda üçte birine düştüğünü belirtti.
5 katrilyon lira yatırım ödeneği istemelerine karşılık 2001 bütçesiyle ancak 895 trilyon liralık yatırım ödenek alabildiklerini vurgulayan Genel Müdür Doğan Altınbilek, Bu durumda programdaki işleri bitirebilmek için mevcut yatırım seviyesiyle tarım sektöründe 46 yıl, enerji sektöründe 19 yıl ve içme kullanma suyu sektöründe 21 yıl gerekmektedir. DSİ için 2001 yılında istediğimiz 5 katrilyonluk ödenek verilebilseydi. Programımızdaki işleri 8 yılda bitirebilmemiz mümkün olabilecekti dedi.
Altınbilek, Türkiye`nin 21`inci yüzyıldaki genel kalkınma hedefleri ve kaynak potansiyeli dikkate alındığında DSİ`nin 2030 yılına kadar 60 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini kaydetti.