Trend Değişikliği Yaşanabilir

07.09.2020
Eral KARAYAZICI
Eylül dünya borsalarında satıcılı bir başlangıca sahne oldu. İlk dört işlem gününde endeksler ortalama yüzde 2 değer kaybına uğrarken BIST göreli iskontonun desteği ile pozitif ayrışarak aya yüzde 0,7 değer artışı ile başladı.

Finansal piyasaları yakından takip edenler için geçen haftanın en önemli manşeti Perşembe günü ABD endekslerinin yüzde 5’i bulan kayıplarıydı. Satıcılı seyir Cuma günü bu cephede hız keserek de olsa devam etti.

Manşetlerden fal tutalım derseniz bir günde bu kadar keskin bir satışı açıklayacak malzeme yok. Ancak bu durum bize iyi o zaman endişeye de mahal yok dedirtmemeli. Aksine güçlü faktör değişikliklerinden yoksun güçlü fiyat değişimleri aslında sinyal etkisi olarak daha önemlidir. Patinaj işaretidir. 

Haberin Devamı

ABD özelinde yaşanan bu keskin düşüşte bence en önemli gerekçe fiyatlar. Haftanın ilk yarısında da hızla yükselen ABD endeksleri 2020 yılı başına göre yüzde sekiz primli. Teknoloji endeksi Nasdaq yüzde 33 primli. 

Oysa yukarıdaki tabloda görebileceğiniz üzere dünya borsaları dolar bazında sene başındaki değerlerinin ortalama yüzde 15 altındalar.

Aşağıda ABD-İngiltere kıyaslaması bunu en yalın biçimde ortaya koyuyor. FTSE yurt dışı seçenekler içinde 2021 için IBEX (ispanya) ile birlikte favorim. 

İki hafta önce yazdığım Pusula’da Kasım ortasına kadar küresel iklimin geride kalan üç ayı çağrıştıran şekilde yatay sürmesi ihtimalini daha yüksek bulduğumu dünya genelinde yeni bir rallinin bu yılın sonunda başlayabileceğini düşündüğümü aktarmıştım.

Bu görüş geçerliliğini koruyor. Ancak görece pahalı olması nedeniyle ana yatay akım için birkaç hafta ABD endeksleri değer kaybını sürdürerek ara negatif bir akımla karşılaşabilir.  

Ne ölçüde değer kaybı olabilir derseniz var olan bilgi seti ile bence riskler yüzde 7-8’i ile kısıtlı.  

ABD gibi görece pahalı olmayan ülkelerde ise olası bir negatif ara akımda aşağı yönlü alanın daha kısıtlı kalacağını ve yüzde 4-5’i aşmasının güç olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Ya Türkiye?

Türkiye ikinci tabloda sağ sütuna bakarsanız Kolombiya ve Yunanistan ile birlikte dünyanın en iskontolu kalan marketlerden biri. Eylül ayının ilk bölümünde gördüğümüz ılımlı pozitif ayrışma kolaylıkla devam edebilir ve BIST dünya borsaları değer kaybetse de (Haziran ayında olduğu gibi) yükselebilir veya yatay kalmayı başarabilir. 

Kaldı ki dünya borsalarının ABD liderliğinde hem de yakın vadede değer kaybedeceği yönünde elimizde bir garanti belgesi yok. Pekala ölçülü bir artış için ibre cari fiyatlardan da yukarı dönebilir. 

Lokal cephede ekonomi medyası Doğu Akdeniz konusunu ön planda tutuyor. Bu cepheden gelen haberlerin de piyasa nezdinde etki gösterdiği bir gerçek. 

Ancak ben bu cephede yakın vadede ne bir sulh ne de bir restleşme (ekonomik yaptırım veya çatışma gibi) bekliyorum. 

Belki Ankara’da yaşıyor olmam nedeniyle Türkiye özelinde Covid salgınının yayılım hızı ve yeni güçlü tedbirler gerektirip gerektirmeyeceği başlığını daha fazla önemsiyor, Türk varlıkları adına daha dikkate değer bir risk olarak görüyorum.

Yukarıdaki tablo dolara karşı diğer ülke paralarının gerek son hafta gerek sene başından bugüne nasıl bir seyir ortaya koyduğunu gösteriyor. 

TRY üç haftadır diğer ülke para birimlerine paralel seyrediyor. Türk usulü faiz kokteyli bu anlamda kısmen hedefe hizmet etmiş görünüyor ve bu BIST adına destekleyici. 

Bugün sizlerle duymaktan okumaktan sıkıldığınız bir konuda vitesi bir adım ileri götürerek görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Banka hisselerinin göreli iskontosu borsa ile yeni yeni ilgilenenler dahil herkesin malumu.

Ocak ayında BIST banka endeksi 1800 seviyesindeyken BIST 100 endeksi 1240 yakınlarındaydı.

Şimdi her ikisi de 1100 puana çok yakın. Yedi aylık bu parkurda bankalar güçlü negatif ayrışma yaşadı. 

BIST 100 yüzde 12 değer kaybederken banka hisseleri yüzde 39 düştü.

Yukarıdaki grafiğe dikkatle bakarsanız son dört haftadır bankalar pozitif ayrışmıyorsa da en azından negatif ayrışmamayı başarıyor ve BIST 100 endeksine paralel seyrediyor.

Haberin Devamı

Bana bu görünüm yukarıdan aşağı bırakılan bir nesnenin yere çarptıktan sonra dengelenmesini hatırlatıyor. 

Açıkçası artık bankalarda negatif ayrışma döneminin sona erdiğini, bir süre sonra banka hisselerinin pozitif ayrışmaya başlayacağını ve bu eğilimin asgari birkaç ay devam edeceğini düşünüyorum. 

Şüphesiz paylaştığım bu görüşte yükselen ABD faizlerinin etkisi ile yurt dışında bankaların pozitif ayrışmaya başlaması ve BIST bank endeksinin teknik görünüm çok etkili. 

Farkın tamamı kapanır mı yani BIST 100 endeksi önümüzdeki aylarda yüzde 15 değer kazanıp yeniden 1250 puana çıkarsa banka endeksi de yüzde 60 primle 1800 puana yükselebilir mi derseniz hayır bunu beklemiyorum. 

Bankaların negatif ayrışmasına neden olan tüm gerekçelerinin 6-9 ay içinde ortadan kalkması çok zor. 

Ancak altı ay içinde BIST Banka endeksi yüzde 30-35 değer artışı ile 1450-1500 bandına yükselebilir mi derseniz evet bunun mümkün olduğu görüşündeyim. Bir sonraki Pusula’da buluşmak dileği ile… 

PUSULA – ABONELİK

Pusula Bigpara’da yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.