Ağustos Ayında Piyasalar

31.07.2021
Eral KARAYAZICI
Temmuz ayı borsanın yüzde 2,7 yükseldiği döviz kurlarının yüzde 3,2 değer kaybettiği bir seyirle tamamlandı. Altın dolar bazında yüzde 2,5 yükseldiyse de döviz kurları düştüğü için bu yurtiçine yansımadı ve altının gram fiyatı yüzde 0,8 geriledi.

Borsada gerçekleşen bu ölçülü değer artışı tamamen Türkiye’ye özel.

Çünkü dünya borsalarında Temmuz karışık bir seyre sahne oldu.

Hatta Türkiye’nin dahil olduğu gelişen ülkeler, ağırlıkla hafife alınmayacak oranlarda değer kayıplarına uğradı.

Borsa İstanbul’un Temmuz öncesinde alternatiflerine kıyasla aşırı iskontoda oluşu herkesin malumu ve geçen ay gerçekleşen pozitif ayrışmanın zeminiydi.

Haberin Devamı

Söz konusu avantajın Temmuz ayında tabelaya yansıması bana sorarsanız Türk Lirası ile bağlantılı.

Haziran ayından itibaren turizm gelirlerinin oyuna dahil olması reel sektörün döviz ihtiyacını karşılamaya yetince Türk Lirası pozitif ayrışmaya başlamış dolar dünyada yükselirken Türkiye’de gerilemişti.

Geçen haftaya kadar bu eğilim devam etti.

Geçen hafta ise USD, FED’in varlık alımlarında kesinti için acele etmeyeceğini açıklaması ile dünya genelinde düştü.

Türkiye’de altın ve euro dahil döviz tabanlı tüm finansal seçeneklerin geçen hafta yaşadığı kayıp dış iklimle ilgili.

Öncesinde pozitif ayrışan Türk Lirası, geçen hafta da dış iklimden faydalandı ve USDTRY Cuma işlemlerinde 8,40 desteğine kadar geriledi.

İşte borsayı tetikleyen ve hafta özelinde lokal para birimleri cinsinden bakınca en iyi performansa, dolar bazında da en iyi iki performanstan birine imza atmasını sağlayan Türk Lirası’nın kaydettiği değer artışı oldu.

Çünkü Türkiye ekonomisi adına en önemli risk enflasyonun daha da yükselmesi.

Enflasyonun besin kaynağı ise döviz kurları.

Dünü burada noktalayıp, Ağustos ayına dönelim.

Yurtdışında geride kalan iki ay ülke bazında farklılık gösterse de ağırlıkla negatif bir fiyatlamaya sahne oldu.

Aşılamada kaydedilen ilerleme ile Kanada, Almanya, İngiltere, ABD gibi ülkelerde borsa endeksleri yatay seyrederken gelişen ülkelerde ortalama yüzde 7 kayıp yaşandı.

Haberin Devamı

Ağustos ayında dünya borsalarının pupa yelken bir yükselişe sahne olması da kolay gözükmüyor.

Çıkar ağzındaki baklayı düşmesini mi bekliyorsun borsaların diyen okurlar yok yere endişe etmesin. Ağustos ayında borsalarda önemli bir değer kaybı yaşanmasını beklemiyorum.

Hatta göreli iskonto avantajı yakalayan Asya borsalarının Ağustos ayında değer kazanması olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

Ancak küresel borsalarda ailece pozitif bir seyrin kolay olmadığı görüşündeyim.

Tamam mesele yok o zaman biz zaten pozitif ayrışıyoruz diyenlere ise evet tabi ya demek güç.

Çünkü BIST her ne kadar dikkate değer bir artış kaydetmediyse de diğer borsalar düşerken yaşadığı ölçülü yükselişle görece aşırı iskontolu olmaktan uzaklaştı.

Sene başına kadar olan süreçte ilave pozitif ayrışmalara imza atması muhtemelse de Ağustos özelinde ben Türk varlıklarının dünyaya paralel veya dünya ortalamasının bir parça altında performans kaydetmesi olasılığının daha yüksek olduğu görüşündeyim. 

Bu durumda hisse senedi yatırımlarının ağırlığını azaltmak doğru olur mu diye düşünenlere evet demem. 

Borsa İstanbul 2020 yılını 1477 puan ile tamamlamıştı. 

Temmuz 1393 puanda noktalandı.

Yılın ilk yedi ayının enflasyonu olan yaklaşık yüzde 10 da dikkate alındığında sene başının reel başabaş noktası 1624 puan eder. 

Endeksin var olan değeri bu referansın yüzde 14 altında ve BIST’in Ağustos ayı içinde 1475 puanı test etmesi mümkün.

1350-1375 bandının geçici süre ile ziyaret edilmesinden öte risklerin şansı da bana sorarsanız oldukça düşük.

Önceki yazılarda paylaştığım; Şubat 2022’ye kadar olan kesitte BIST 100 endeksinin 1800-2000 bandına kadar yükseliş potansiyeli olduğu yönündeki görüşümü de koruyorum.

Özetle ben hisse senedi yatırımlarının sürdürülmesinin daha doğru olacağını düşünüyor, ay özelinde BIST 100 endeksinde ılımlı pozitif bir seyrin şansını daha yüksek buluyorum.

Haberin Devamı

Hisse senedi bazında ise önemli ayrışmaların devam edeceği görüşündeyim.

Döviz cephesi ile noktalayalım.

Öncelikle dış iklimin etkisinin süreceğini ve Ağustos ayında dünya ile ahenkli bir fiyatlamanın daha muhtemel olduğunu düşünüyorum. 

Kur enflasyona çok duyarlı. Salı günü açıklanacak Temmuz enflasyonunu takiben döviz cephesinde zayıf seyrin sürdüğü bir fiyatlama ile karşılaşırsak ay içinde USDTRY özelinde 8,20 EURTRY özelinde 9,77 desteklerine doğru bir geri çekilmeye şahit olmamız mümkün.

Ancak bu ifade sizlere döviz kurlarında düşüşün sürmesini beklediğimi düşündürmesin.

Aksine ben ay özelinde her iki yönde hareketin de şansı olduğu görüşündeyim. Olasılığını yüksek bulduğum favori bir senaryom yok.

Bununla birlikte çok güçlü destek ve çok güçlü direnç olarak öne çıkarılabilecek 8,00 ve 8,80 hudutlarının Ağustos ayının konusu olması ihtimalini düşük buluyor bu sınır hatlarına yaklaşan ama ulaşamayan dalgalanmaların daha muhtemel olduğunu düşünüyorum.

Bir sonraki Pusula’da buluşmak dileği ile…

http://pusulaninotesi.com/gpgyatirimfonu/

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,4172 Değişim: 0,31%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0506 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,45 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.