Ankara-Şam ilişkilerini normalleştirecek İlkeler Deklarasyonu`nun imzası, Hatay krizi nedeniyle ertelenirken, iki ülke ancak petrol ve doğalgaz konusunda ortak proje üretmeyi kararlaştırabildi.
Siyasal ilişkilerde yaşanan tıkanıklığa karşın Türkiye ve Suriye petrol ve doğalgaz alanında işbirliği yapma kararı verdi. İki ülke ilişkilerinin çerçevesini belirleyecek İlkeler Deklarasyonu`nun imzalanması Hatay sorunu nedeniyle gecikirken, Suriye Petrol ve Maden Bakanı Muhammed Mahir Cemal ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, enerji alanında ortak proje üretmeye karar verdiler.
Hatay hala sorun:
Türkiye İlkeler Deklarasyonu`nda Hatay sorununun sorun olmaktan çıktığına açık atıf isterken, Şam, `ülkelerin toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı` ibaresini yeterli görüyor. Bu anlaşmazlık nedeniyle deklarasyon imzalanamıyor. Yaşamını yitiren Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad`ın fotoğraflarını sokaklardan temizleyen ve daha fazla demokrasi talep eden Suriye vatandaşlarının bu isteklerini mecliste de dile getirmelerine karşın Şam, iç dengelerini yeni kurmaya başladığı ve eski yönetimi hedef almayacağı, bu sebeple Hatay sorununa atıfta bulunamayacağı konusunda ısrar ediyor. Ancak, her türlü işbirliğine de hazır olduğu mesajlarını Ankara`ya gönderiyor. Bu çerçevede Ankara`da imzalanan ortak deklarasyonda petrol ve doğalgaz alanında işbirliği isteği ortaya kondu. Deklarasyonda yer alan hususlar şunlar:
* İki ülke arasında petrol ve doğalgaz rezervlerinin aranması ve işletilmesi konularında işbirliğinin geliştirilmesi,
* Suriye`nin doğalgazının Avrupa kıtasına Türkiye üzerinden taşınması için gerekli çalışmaların yapılması,
* İki ülke şirketleri arasında ortak doğalgaz arama ve üretme faliyetini geliştirmek için bir çalışma grubu kurulması,
* Türk özel sektörünün Suriye`deki olası petrol ve gaz projelerinde yer alması için teşvik edilmesi,
İsrail`i geçmek:
Konuk Suriyeli bakan Muhammed Mahir Cemal Ankara temasları sırasında Mısır doğalgazının Türkiye`ye taşınması için ortaya konulan proje de ele alındı. Bu proje, Mısır`dan başlayan İsrail karasularını baypas eden Lübnan kıyılarından Suriye`ye ve oradan da Türkiye`ye gelen bir hattı öngörüyor. Gelgelelim Ortadoğu barış sürecinin kesintiye uğraması nedeniyle İsrail`i baypas etme tasarısı projeyi pahalı bir hale getiriyor. Projenin fizibilite çalışmalarının ise henüz bitmediği öğrenildi.