Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, otomotiv ve cep telefonundaki vergi artışlarını değerlendirdi.
CNN Türk`te konuşan Şimşek, otomotivdeki vergi artışı ile ilgili olarak sektördeki ithalat oranına dikkat çekti. Şimşek, Geçen sene satılan her 100 araçtan 78‘i ithal. Burada çok ciddi bir artış var. Biz otoda tabii ki satışların artışını sınırlamak için yapmadık bu artışını. Ama temelde 100 aracın 78’i ithal olunca cari açığa yansıması da olumsuz oluyor. O nedenle böyle bir adım attık dedi.
Şimşek, cep telefonundaki vergi artışı ile ilgili olarak da, Cep telefonu ithalatında yüzde 18’lik bir artış vardı. ÖTV’de bir değişikliğe gitmedik. Sadece ithalatı sınırlamak için maktu vergiyi artırdık diye konuştu.
Şimşek, şöyle devam etti:
SON 19 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...
Stratejimiz şu. Otomotivcilere kapımız her zaman açık. Sektörün üretimini, yatırımını ve ihracatını destekleyeceğiz. Gerek Ekonomi Bakanlığı gerek biz üretime ve ihracata çok ciddi teşvikler veriyoruz. Bu teşvikleri artırırız da. Ama tüketimi sınırlama konusunda bir irademiz var. Çok ciddi bir ithalat var. Türkiye’de üretilende de ithal oluyor. Mesela demir çeliği ithal ediyoruz. İthalata katkısı çok yüksek olan ürünlerde bu strateji devam edecek.
2014 yılının özellikle gelişmiş ülke merkez bankalarının para musluklarını bir miktar kısacağını öngörerek OVP yaptıklarını kaydeden Şimşek,
Ekonomik alanda ortaya çıkacak bir takım sorunlara hazırlık yaptık. Türkiye’nin siyasi istikrarına kasteden bir operasyonu öngörmemiz mümkün değil. Yatırımcının tedirgin olmasının arka planında `Acaba Türkiye siyasi istikrarsızlığa dönecek mi?` sorusu var. Aslında tam aksine ekonomik alanda biz çok temkinli bir 2014 bütçesi hazırladık. Gelir hedefleri anlamında temkinliyiz. Manevra alanımız var. Bankacılık sağlıklı. Hane halkı faiz riskine karşı korunaklı. Cari açık geçen sene altın hariç iç talepteki büyümeye rağmen artmadı. dedi.
KÜLLİYEN YALAN
Şimşek, 17 Aralık operasyonu ile ilgili olarak da, Vatandaşımızın bunu operasyon olarak yorumlaması siyasi istikrara yönelik riskleri azaltır. Basit bir şey var. 23’ünde açıklanan bir soruşturma vardı. Deniyor ki özelleştirme ihalesinde 14 termik santrali alıp birine vermişiz ihalesiz. Külliyen yalan. Bütün hepsi portföyde, bir kaç tanesi tv ekranlarında satışa sunuldu.
İBB Başkanı çıktı, sözde birilerine peşkeş çekilen polis okulu arazisinin devlette olduğunu gösterdi. Vatandaşımız nezdinde bunun siyasal olduğunu algısını güçlendirdi. Bu önemli. Biz hiç yanlış yapanı korumayız. Hiçbir şekilde korumayla yolsuzlukla işimiz olmaz. Bir operasyona da izin vermeyiz. dedi.
ENFLASYONDAN VAZGEÇMEDİK Eğer biz enflasyon hedefinden zerre kadar vazgeçmiş olsaydık. Makro ithiyati tedbirler almazdık. Kredi hacmi için önlemler aldık. Hem cari açık açısından önemlidir hem de enflasyonist açıdan önemlidir. Temel hedefimiz cari açığı kontrol altına almak. Bu strateji çok açık ve net. ÖTV artışının fiyatlara yansımasını ortaya koyduk. Amaç burada seçici olmaktı büyük oranda cari açığı azaltmak için yaptık bunu. Bütçede biz gelir artışını yüzde 4.1 olarak yaptı. Yüzde 10’a karşılık yüzde 4’lük bir hedef koyduk büyümede.
Şu an itibariyle büyümede yeni bir yaklaşım için erken. Önemli bir meydan siyasi arenada bir meydan okuma var. Ama bu uzun soluklu olmaz. Hızlı giderilir bu. Ben ilk yarıda bir miktar baz senaryomuza göre yavaşlama olabilir. Azalır azalmaz. Ertelenen yatırımın devreye gireceğini ve büyümenin yüzde 4’lerd olabileceğini düşünüyoruz. rensip olarak para politikasına ilişkin konuşmuyorum. Merkez Bankası genel olarak başarılıdır.
AB BİZE YARAR
Türkiye’nin iki yıllık faizleri 10 yıllık faizlerinin üzerinde. Uzun vadeli kaygılar kısa vadeli kaygılardan daha az. Enerjide sorunumuz var. Türkiye geçen sene iç talep eksenli büyüdü. Ona rağmen altın hariç geçen sene cari açıkta bir bozulma yoktu. Son dönemde aldığımız tedbirler etkisini göstermeye başladı. AB toparlanma sürecinde. En büyük ortağımız. Orada büyümenin hızlanması önemli. Türkiye’ye sermaye girişi artar. Ortadoğu’da ciddi sorunlar var. Bu sorunlar daha kötüye gitmez olası bulmuyorum. Buralarda iyileşme yine olumlu etkiler. Makro ekonomik temelleri sağlam olanlar yoluna devam eder.