Kısa vadeli faizlerini iki puan indiren Merkez Bankası, 2004 enflasyon hedefinin tutacağını belirtirken, bugünden 2005 yılında istikrarı bozabilecek engellere odaklandığını duyurdu
Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası ve İMKB repo pazarında uyguladığı gecelik ve haftalık borçlanma faiz oranlarında iki puan indirime gitti. Merkez Bankası`ndan yapılan açıklamada, alınan gider azaltıcı önlemler ışığında, maliye politikasının enflasyondaki düşüşü destekler nitelikte olacağı beklentisinin güçlendiği belirtildi. Açıklamada bankanın önceden yaptığı uyarılar paralelinde asgari ücret ve emekli maaş artışlarının bütçe üzerindeki olumsuz etkilerinin telafisi için alınan önlemlerin büyük ölçüde harcama kısıcı yönde olmasına atıfla şöyle denildi: Belirgin bir iç talep baskısının gözlemlenmemesi, kurlardaki istikrar ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 12`lik enflasyon hedefine uygun olması, 2004 hedefine ulaşılabileceği kanısını güçlendirmektedir. Merkez Bankası 2005`te fiyat istikrarına giden yoldaki engellere odaklanmaya başlamıştır.
Sigara zammı etkisi Gıda dışı enflasyon rakamlarındaki düşük düzeylerin devam edeceği öngörülen açıklama şöyle devam etti: Yılın ilk iki ayında tarımsal ürünlerde görülen yüksek fiyat artışları ve tütün ürünlerindeki vergi düzenlemeleri nedeniyle martta gıda grubu fiyat artışı göreli olarak yüksek olabilecektir. Bu gelişmeler ışığındaki analizlere göre, yıllık enflasyon mayısa kadar tek haneye yaklaşmakta ve hazirandan itibaren enflasyon hedefini tehdit etmeyecek dalgalanmalarla yıl sonunu hedefler dahilinde tamamlamaktadır denildi. Enflasyon hedefine ulaşılabilmesi konusundaki risk unsurlarının başında kira, eğitim ve sağlık gibi sektörlerdeki fiyatlama politikasının geldiği belirtilerek Gıda ve enerji fiyatlarındaki arz kaynaklı kontrol edilemeyen dalgalanmalar her zaman risk unsuru olmayı sürecek denildi. Merkez Bankası, borç verme faizini de yüzde 29`dan 27`ye, 1 haftalık borçlanma faizini yüzde 24`ten 22`ye çekti. `Geç Likidite Penceresi` uygulaması çerçevesinde borç verme faizi yüzde 34`ten 32`ye indi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faizi de yüzde 26`dan 24`e indirildi.
1.548 trilyon zarar Bu arada 2002`de 31.3 trilyon lira kâr eden Merkez Bankası, 2003`ü 1 katrilyon 548 trilyon liralık zararla kapattı. Zarar, bankanın TL likidite fazlalığını sterilize etmek için piyasadan çektiği para miktarını artırmasından kaynaklandı. Bankanın piyasadan çektiği para geçen yıl günlük ortalama 8.8 katrilyonu buldu. Bankanın aktifleri ise bir önceki yıla göre yüzde 1.3 artışla 82 katrilyona yükseldi.