Küresel ekonomik krizin son kurbanı, ülkelerin yurtdışında bulunan diplomatik temsilcilikleri oldu. Krize cevap vermeye çalışan ülkeler, mali disiplini sağlamak amacıyla yurtdışındaki büyükelçilik ve konsolosluklarını kapatma yoluna gidiyor.
Kemer sıkma politikalarından en son etkilenen diplomatik temsilcilik Avustralya`nın Budapeşte Büyükelçiliği oldu. Avustralya hükümeti bütçe açığını neden göstererek Budapeşte Büyükelçiliği`ni kapatacağını duyurdu. Bütçe tasarrufu neden gösterilerek kapatılacak Budapeşte Büyükelçiliği ile ilgili salı günü açıklama yapan Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, bir çok alanda tasarruf yapmayı planladıklarını, bu sayede milyarlarca dolarlık gelirin hedeflendiğini belirtti.
Avustralya Dışişleri Bakanlığı`nın yakın zamanda Senegal`in başkenti Dakar`da planladıkları elçilik açma projesinin iptal edileceği ve uluslararası yardımlara ayrılan fonlarda artış olmayacağı hatta kısıtlanmasının gerçekleşebileceği açıklandı. Ayrıca daha önce yine aynı gerekçeyle Zimbabve`deki büyükelçilik de kapatılmıştı.
POLONYA 23 ELÇİLİĞİNİ KAPATABİLİR
Polonya Dışişleri Bakanlığı, ekonomik nedenlerden dolayı bazı ülkelerdeki elçiliklerini kapatmayı düşünüyor. Polonya`da yayın yapan Dziennik Gazeta Prawna adlı gazeteye göre bu ülkeler arasında Angola, Etiyopya ve Karadağ da var. Ülke geçen yıl Türkmenistan`daki büyükelçiliğini kapatmıştı.
BÜYÜK ELÇİLİK KULLANIMINDA İSPANYA-LATİN AMERİKA ORTAKLIĞI
Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İspanya, tasarruf tedbirleri çerçevesinde Latin Amerika ülkelerinin diplomatik temsilciliklerini ortak kullanma projesi üzerinde çalışıyor.
Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo tarafından doğrulanan uygulamaya göre İspanya`nın bulunmadığı bir ülkede Latin Amerika ülkesinden birinin temsilciliği bulunuyorsa veya tersi durumunda o temsilciliğin ortak kullanılması için anlaşma yapılacak.
BALKAN ÜLKELERİ DE POTADA
Balkan ülkelerinin çoğu da maliyetleri düşürme ve kemer sıkma politikaları kapsamında, ortak büyükelçilikler ve konsolosluklar kurmak üzere birbirleriyle işbirliğine gitme arayışında.
Sırbistan ve Karadağ arasında 2007 yılından bu yana bu tür bir anlaşma mevcut. Belgrad`ın ayrıca Bosna Hersek ile de arasında benzer bir düzenleme bulunuyor. Eski Yugoslavya`ya ait mülklerin intikal süreci kapsamında Sırbistan, 24 diplomatik ofis ve konsolosluk ofisini bu yıl sonuna kadar tahliye etmek durumunda kalacak.
Karadağ`ın ise Bosna Hersek ve Hırvatistan ile ortak büyükelçilik görüşmeleri sürüyor.
Makedonya ve Karadağ arasında da diplomatik ofislerin ortak kullanımı müzakere edilirken, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, bunun ekonomik açıdan gerekli olduğunu belirtti.
Diplomatik ofisler ya da konsolosluk misyonları için yer kiralamanın yıllık bedeli ülkesine göre değişmekle birlikte 500-600 bin avroyu bulabiliyor, bir büyükelçiliğin büyüklüğüne göre maliyeti ise 10 milyon doları geçiyor.