"Altında uzmanlar ve aracı kurumlar daha düşük fiyatların görülme riskinin sürdüğünü söylüyorlar. Bununla beraber aşırı karamsarlık için bir neden de gözükmüyor." Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr
Önce kısa bir hikaye ile başlayayım.
2011 yazında hala bir piyasa oyuncusu iken
altın fiyatları 1800 doları zorlamaya başladı. Yatırım bankaları altının 2012 yılında 2000 doları aşacağını söylerken 2300 dolarları görebileceğini iddia ediyordu.
Az sayıda yatırımcıyla beraber ben altında yükselişin sonuna yaklaştığına inanıyordum. Hatta bir aracı kurumun şube müdürü ile konuşurken, altında artık daha fazla “tepe arayışına” girilmemesini pozisyonların azaltılması gerektiğini söyledim.
2011 Temmuz’unda altın fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini öngören deneyimli analistler, küresel merkez bankalarının bastığı paraların piyasaya akacağını ve aşırı enflasyon yaratacağını söylüyordu. Argümanları mantıklı, araştırmalı detaylı ve inandırıcıydı.
Benim de dahil olduğum diğer bir grup ise o döneme kadar piyasaya aktarılması beklenen 3 trilyon doların enflasyon yaratmadığını, tam tersine kötü giden ekonomiyle fiyatların aşağı gittiğini söylüyordu. Dahil olduğum bu ikinci grup enflasyonda artış başlayana kadar altın pozisyonlarından uzak durulması gerektiğini savunuyordu.
##$HABER_936548$##Ve gerçekten de enflasyon yükselmeyince, merkez bankalarının pompaladığı trilyonlara rağmen altının ons fiyatı 1920 doları biraz aştıktan sonra, 2012’yi yatay geçirdi. Hisse senetlerinde yaşanan toparlanma yatırımcının, altın satarak borsaya dönmesine yol açtı. Sarı metal ayı piyasasına girdi.
Yukarıdaki kısa anının amacı altın fiyatları için küresel enflasyonun ne kadar önemli olduğunun altını çizmektir. Yatırımcıların altın fiyatlarına yönelmesinin en büyük nedeni enflasyona ya da dolarda yaşanan değer kaybına karşı koruma satın almaktır. O nedenle enflasyon artarsa altın fiyatlarını destekler. ABD’de tüketici fiyat endeksine bakıldığında, fiyatlardaki dalgalanma ile altında düşüş yaşandığı zamanların uyuştuğu dikkat çekecektir.
Altında pozisyonu olanların ve ya yatırım amaçlı altın almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken verilerin başında küresel enflasyon, özellikle de ABD’de yaşanan fiyat artışları geliyor. İkinci olarak küresel siyasi risklere, sonra da mücevher, külçe, altın para gibi fiziksel altına gelen talebe bakmak gerekiyor.
ABD’de yıllık enflasyon Fed’in hedef seviyesi olan yüzde 2’ye gelmiş durumda.
Euro Bölgesi’nde de şimdilik aşırı deflasyon riski kontrol altına alınmış gözüküyor. Ancak iki büyük piyasada da enflasyon artışı için tüketimin artması ve nakdin piyasaya akması şart.
Ukrayna’da ise tansiyon şu an göreceli olarak düşmüş durumda. Şimdilik o bölgeden gelecek
haberler altın fiyatlarında kısa süreli fırlamalara aday. Uzun süreli artış ihtimali düşük görünüyor.
ABD Merkez Bankası Fed’in faiz azaltacağı beklentisiyle büyük aracı kurumlar altın fiyatlarında düşüşün sürmesini bekliyor. Bu risk göz ardı edilemez ve altın fiyatının taban yaptığına dair daha teknik sinyaller de yok.
Ancak altın fiyatlarında son bir yıla bakıp körü körüne karamsar olmak yerine, ABD’de enflasyon verisini takip etmek daha anlamlı olacaktır.
Şimdilik uluslararası kurumların enflasyon beklentileri ABD’de enflasyonun yatay seyredeceğine işaret ediyor. Ancak IMF enflasyonun 2014 ,2015’te, sırasıyla yüzde 1,4 ve yüzde 1,6 olmasını bekliyor. OECD’de aynı dönem için sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 1,7 olarak öngörüyor. İki kurumun da beklentisi Fed’in hedefi olan yüzde 2’nin altında. Ancak asıl enflasyon beklentilerden bağımsız hızlı artabilir. Verilere ayda bir göz atmakta fayda var.
Altında uzmanlar ve aracı kurumlar daha düşük fiyatların görülme riskinin sürdüğünü söylüyorlar. Bununla beraber aşırı karamsarlık için bir neden de gözükmüyor.
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.