Uluslararası bir sistem olan EFT’nin cuma günü çökmesinin ardından, dün Merkez Bankası bankalarla birlikte ‘Perakende Ödeme Sistemi’ (PÖS) üzerinde çalışıldığını bildirdi
Merkez Bankası geçen cuma günü bankalar arasında para transferi sistemine aracılık eden uluslararası EFT sistemine alternatif olarak Türkiye’ye özel yeni bir sistem üzerinde çalışıldığını bildirdi. EFT sisteminde yaşanan çökmeyle birlikte tüketiciler kredi, kredi kartı ödemesi ve maaş ödemelerini cuma günü yapamadı.
DÖVİZ PİYASASINDAKİ SON DURUMU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...
“Bankamızın gündeminde olan ve üzerinde çalışılan önemli bir konu ‘Perakende Ödeme Sistemi’ projesi” girişiyle duyurulan yeni sistem hakkında Merkez Bankası şu bilgileri verdi: “Bu proje, Türkiye’deki bankalarla detaylı bir şekilde çalışılarak Türkiye için ideal sistem tasarlanmış ancak henüz uygulama aşamasına geçilmemiştir.” Açıklamada, EFT Sisteminde artan yoğun işlem hacmi göz önüne alınarak, perakende ödeme sistemi ile ilgili yapılan çalışmaların en kısa zamanda tamamlanıp yeni sistem kullanımına hazır hale getirileceği bildirildi
Yabancı firma işletiyor
Son yaşanan sorunların ardından bir açıklama yapan Merkez Bankası, EFT sisteminin 2000 yılından itibaren 18 merkez bankasına hizmet veren yabancı bir firmanın sağladığı yazılım ile işletildiği belirtildi. Banka açıklamasında gerekli güncellemelerin ve ek yazılımların da bu firma tarafından yapıldığını kaydedildi. Merkez Bankası, perakende ödeme sistemi ile ilgili yapılan çalışmaların en kısa zamanda tamamlanıp yeni sistemin kullanımına hazır hale getirileceğini bildirdi.
MERKEZ BANKASI: ‘Haziranda enflasyon düşüş gösterecek’
Merkez Bankası, mayıs ayında enflasyonunda taze meyve fiyatlarında sezon geçişlerinden kaynaklanan yüksek artışların ve baz etkisinin belirleyici olduğunu kaydetti. Öte yandan, temel enflasyon göstergelerindeki artışın öngörüldüğü şekilde sınırlı kaldığını ifade eden Merkez Bankası, Haziran ayında meyve fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltme ile enflasyonun tekrar düşüş göstermesinin beklendiğini bildirdi.
Olumsuz hava etkisi
Merkez Bankası Mayıs Ayı Fiyat Gelişmelerini açıkladı. Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 2.42 artı, yıllık enflasyon yüzde 7.17’ye yükseldi. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, grup yıllık enflasyonundaki sınırlı artışa karşın mevsimsellikten arındırılmış verilerin grup fiyatlarındaki ılımlı seyrin sürdüğüne işaret ettiği ifade edildi.
Grup fiyatlarındaki keskin artışta meyve fiyatları gelişmelerinin belirleyici olduğu hatırlatılırken, Banka’nın açıklamasında “Bu dönemde, taze meyve fiyatları aylık bazda yüzde 76.12 ile geçmiş dönem ortalamalarının oldukça üzerinde artış kaydetmiştir.
Bu gelişmede, arz yönlü unsurlar nedeniyle kiraz ve erik ürünlerinin Mayıs ayında endekse oldukça yüksek fiyat düzeylerinden girmesi etkili oldu. Özellikle olumsuz hava koşulları sonucu kiraz arzındaki gecikmeye bağlı olarak fiyatların Mayıs ayında oldukça yüksek seyretmesi bu etkinin daha belirgin olarak gözlenmesine neden oldu. Sonuç olarak, endekse Mayıs ayında dahil olan kiraz ve erik ürünlerinin tüketici fiyatları üzerindeki etkisi yaklaşık 1.3 puan oldu. Söz konusu etkinin Haziran ayında tersine döneceği beklenmekte” denildi.