Merkez Bankası`nın son PPK toplantısı ile TL`nin değerlenmesine izin vermeyeceğinin net olarak ortaya konulması ile TL cinsinden borçlanmak isteyen devler arasında rekabet arttı.
Geçtiğimiz yıl Dexia’dan Denizbank’ı 3.53 milyar dolara alarak Türkiye pazarına giren Rus devi Sberbank ve Alman Rentenbank arasında kıyasıya rekabet yaşanmaya başladı. Bu rekabetin odağında ise yaşanan volatilite nedeniyle 25 yılın en düşük seviyelerine TL cinsinde borçlanma yapabilmek.
PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
The Lira`nın haberine göre; Ocak 15’ten beri yaşanan yüzde 4.42’lik değer kaybı ile 1987’den beri en düşük seviyeye gerileyen TL için önemli açıklama Salı günü Merkez Bankası’nın PPK toplantısında geldi. Merkez borç verme faizi yüzde 8.75’ten yüzde 8.50’ye borçlanma faizi de yüzde 4.75’ten yüzde 4.50’ye çektiğini açıklayarak TL’nin değerlenmesini tercih etmediğini net şekilde ortaya koymuş oldu. Karar gelecek dönemde de kur seviyelerine bağlı olarak faiz indirimlerinin devam edebileceği algısını destekliyor.
2012’den beri yüzde 14 değer kaybeden TL, Sberbank ve Rentenbank’ın tahvil satış planının şekillendirmiş oldu. 10 yıllık vadede dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye için bir yıl öncesine kadar TL üzerinden borçlanmanın düşünülemeyeceğini kaydeden İş Yatırım analisti Uğursel Önder, mevcut trendin yatırımcının kura olan güveninin arttığının göstergesi olduğunu söyledi.
Rusya’nın en büyük ikinci bankası VTB Group, bu TL cinsinde ikinci kez tahvil ihracı gerçekleştirdi. 2 yıl vadeli 300 milyon TL (165 milyon dolar) tahvil ihracı yapan bankayı Sberbank takip edecek. Londra’da yatırımcılar ile bir araya gelen Sberbank yetkileri TL cinsinden ihraca hazırlanırken, Alman Rentenbank ise 125 milyon TL beş yıllık ihaleye çıktı. Tahvil ihracında faiz yüzde 5.73 olurken, uzmanlar yerel kurlar ile borçlanmanın daha da artacağını belirtiyorlar.
Union Investment portföy yöneticisi Sergey Dergachev, konuya dair yaptığı değerlendirmede, Sberbank gibi bankaların TL’nin yıl genelinde istikrarlı olacağını düşündüklerini bu nedenle TL’yi tercih ettiklerinin altını çizdi.
Son dönemde Türkiye’de şirket bazlı başarılı tahvil ihraçlarının da etkisi dile getirilirken, Sberbank’ın tahvil satışının Türk bankalarını daha da cesaretlendireceği yorumları dikkat çekiyor.
Bloomberg’un anketine katılan 22 ekonomistin öngörülerine göre yıl sonunda kurun 1.78 seviyesinde olması beklenirken, yılbaşından beri bakıldığında gelişmekte olan ekonomiler arasında Çek Koronası’ndan sonra en çok değer kaybı TL’de yaşandı. Haftaya 1.7650’den başlayan kur Merkez’in açıklamaları ve dışarıdaki havanında etkisi ile 1.79’un üzerine çıktı.