Bank Asya başkanlığı pas geçti

1dk okuma

Bank Asya’nın, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nde sıra kendilerinde olmasına rağmen 2014-2016 dönemi için başkanlıktan feragat ettiği öğrenildi

Haberin Devamı



17 Aralık süreci sonrası Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile gündeme gelen katılım bankası Bank Asya’nın, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nde sıra kendilerinde olmasına rağmen 2014-2016 dönemi için başkanlıktan feragat ettiği öğrenildi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) bugün gerçekleşecek olan seçimli genel kurulunda başkanlık sırası Bank Asya’da olduğu halde bundan vazgeçtiği öğrenildi. hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; dört üyeli TKBB’de her bankanın genel müdürü sırayla başkan oluyor. Bu teamüle göre başkanlık sırası Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın başkan olarak seçilmesi beklenirken, bankanın başkanlık sırasını bu seferlik pas geçmeye karar verdiği belirtildi Kulislerde sıranın yeniden başa dönülerek Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk’e geçeceği konuşuluyor.

4 katılım bankasının üye olduğu TKBB’de başkan üyelerin kendi aralarında anlaşması sonucunda sırayla belirleniyor. Başkanlık görevini ilk olarak 2008-2010 yılları arasında Türkiye Finans’ın o dönemki Genel Müdürü Yunus Nacar üstlenmişti. 2010-2012 arasında Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi yürütürken, 2012-2014 döneminde de birlik Başkanlığı’nı Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan üstlenmişti. Dolayısıyla sıra bugüne kadar bu görevi hiç üstlenmeyen Bank Asya’da idi.

##$HABER_937365$##

ZATEN ÇOK YOĞUNUZ

Ancak bir süredir kulislerde 17 Aralık sürecinde Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile gündeme gelen Bank Asya’nın başkanlığa gelmesine ekonomi yönetiminin sıcak bakmadığı konuşuluyordu. Banka Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın da yakın çevresine başkanlık konusunda çok ısrarcı olmadıklarını belirterek, “zaten iş yoğunluğumuz çok fazla, kendi işlerimize odaklanmak istiyoruz” dediği öğrenildi.

Kamu da katılım bankası kuruyor

Türkiye’de faizsiz bankacılık esaslarına göre faaliyet yürüten 4 katılım bankası bulunuyor. Sektörün aktif büyüklüğü 2013 sonunda 100 milyar liraya yaklaşırken, Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları arasında Bank Asya, Albaraka Türk, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans bulunuyor.

Ekonomi yönetimi Türkiye’de katılım bankacılığının gerçek potansiyelini henüz yakalayamadığı düşüncesiyle 3 kamu bankası olan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıf Bank’ın da katılım bankası kurması yönünde karar aldı. Ziraat Bankası’nın bu konudaki çalışmalarının bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası: