Bakır, ABD ve Avrupa verileri öncesi son iki ayın en yüksek seviyesi yakınında...
Bakır vadeli kontratları, Japonya`da makina siparişleri verisinin beklenenden iyi çıkmasının ardından, ABD e Avrupa`da açıklanacak verilerin dünya ekonomisinin toparlanmakta olduğu görşünü güçlendirmesinin beklenmesi ile birlikte, son iki ayın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.
Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası`nda (LME), yüzde 0.6 yükselerek ton başına 7,295.25 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 10:46`da, 7,263.50 dolara geldi. Metal dün 7,318.50 dolara çıkarak, 7 Haziran`dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Japonya`da çekirdek makina siparişleri Haziran ayında, öncekia ya göre yüzde 2.7 düştü. Bloomberg`in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 7.0 düşmesi bekleniyordu. ABD`de bugün açıklanacak olan perakende satışlar verisinin Temmuz ayında yükselerek çıkışını dördüncü aya taşıması ve Euro Bölgesi sanayi üretimi verisinin Haziran ayında 20112den bu yana en hızlı yükselişini göstermesi bekleniyor.
Hong Kong`da China Merchants Capital Management (International) Ltd. analisti Henry Liu, Son ekonomik veriler piyasa güvenini güçlendirdi ve insanlar görünümün güçlenmesi için daha fazla veri bekliyor, dedi ve Çin`de düşen bakır stokları, yeniden stoklama döneminin yaklaşmakta olduğunu işaret ediyor değerlendirmesinde bulundu.
Şanghay Vadeli Şlemler Borsası tarafından izlenen bakır stokları geçen hafta son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Standard Chartered Plc`nin bu ayın başındaki raporuna göre, Çin`de stoklar Temmuz sonuna kadarki dört ayda yüzde 63 azaldı ve bunun sonucu, dünyanın en büyük metal kullanıcısında toplam stoklar üç haftalık tüketim miktarına geriledi.
Kasım vadeli bakır kontratları, Şanghay`da, yüzde 0.4 düşerek ton başına 52,120 yuana (8,513 dolar) düşerken, Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek pound başına 3.3065 dolarda kaldı.
LME`de, nikel yükselirken, aluminyum, çinko, kurşun ve kalay değer kaybetti.