Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tatil sezonuyla birlikte tüketicilerin çoğu zaman aldatılmasına neden olan devre tatillere el attı.
Satıcı yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde tüketiciden tazminat talep edemeyecek. Tüketici, sözleşmelerin kurulmasından itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahip olacak.
Bakanlık, Tüketici Kanunu kapsamında hazırladığı Devre Tatil Sözleşmeleri düzenlemesini tamamladı. Uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerine ilişkin ödemelerin, üyelik aidatı da dahil olmak üzere eşit olarak yıllık taksitlere bölündüğü ödeme planına göre yapılması zorunlu olacak. Sözleşmede, bedelin taksitli ödeme planının dışında başka bir ödeme seçeneğiyle yapılmasına imkan veren hükümler yer alamayacak.
İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
Sözleşmeden dönülmesi durumunda tüketiciden sadece sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edilebilecek. Satıcı yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemeyecek. Tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 90 gün içinde tüketiciye geri verilecek. Karşılığında tüketiciye kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu verilmeyen ve kullanım hakkı olan sözleşmelere ilişkin ön ödemeli satışlar, taşınmazın ön ödemeli satışı olarak kabul edilecek.
Devre tatil amaçlı taşınmazın kullanım hakkının devrinin en geç 36 ay içinde yapılması zorunlu olacak. Devre mülk için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli sözleşme yapılamayacak. Projede değişiklik yapılması durumunda tüketiciye bildirilmesi zorunlu olacak. Tüketici değişikliği kabul etmez ve sözleşmeden dönme hakkını kullanmak isterse satıcı hiçbir kesinte yapmadan parasını tüketiciye iade edecek.