4 milyon kişinin borcuna af geliyor!

1dk okuma

Türkiye`nin 2014 yılı yol haritası da belli oldu...

Haberin Devamı

14 yol haritası belli oldu. Özelleştirmeden teşviklere, sigorta affından kentsel dönüşüme kadar birçok alanda kapsamlı düzenleme yapılacak.

Geçen yıl büyüme ve istihdam başta olmak üzere ekonomide önemli başarılara imza atan Türkiye`nin 2014 yılı yol haritası da belli oldu.

Bu yıl özelleştirmeden, teşviklere, sigorta affından kentsel dönüşüme, ulaştırmadan altyapıya kadar çok sayıda alanda kapsamlı düzenlemeye imza atılacak. Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havalimanı ve nükleer santral çalışmaları sürecek. Öncelikli olarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlara yeniden yapılandırma ve af getirilecek.

Hurda teşviki de bekleniyor

Toplamda 4 milyon kişinin borçları ya silinecek ya da yapılandırılacak. Hurda teşviklerinin de 2014 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. 2014 yılında vatandaşı yakından ilgilendiren bir diğer adım ise üç çocuk formülünü destekleyecek olan esnek çalışma modeli. Çeşitli alternatiflerin yer aldığı pakete göre kadınlara esnek çalışma modeli getirilecek. Yeni yılda yasalaşması beklenen paket doğum öncesi ve sonrası uzun süreli izin, yarı zamanlı çalışma, sigorta priminin devlet tarafından karşılanması, nakit desteği, evlenmenin teşvik edilmesi gibi teşvikler getiriyor.

Özelleştirmeler tam gaz

SON 18 YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...

Yeni yılda yürürlüğe girecek düzenlemeler arasında kredi kartına taksit uygulaması, perakende yasası ve yeni gelir vergisi tasarısı da yer alıyor. 2013 yılında elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasının ardından 2014 yılında da üretim özelleştirmeleri gerçekleştirilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin süreci tamamlamak için çalışıyor. Doğalgaz Piyasası Kanun taslağı, üniversitelerin ar-ge merkezlerinin yeniden düzenlenmesi, ile taşeron işçinin içinde olduğu bir çalışma paketi bekleniyor.

Teşviklere ince ayar

Ekonomi yönetiminin yeni yılda teşvik paketinin uygulanmasında teknik bir düzenleme yapılabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda bazı sektörlere teşvikler kaldırılırken bazı sektörlere yönelik teşvikler ise yeniden yapılandırılacak. Maliye Bakanlığı 2014 yılında Vergi Usul Kanunu`nun da yeniden yazılmasını planlıyor.

Dövize müdahale

Merkez Bankası`nın 2014 yılında uygulayacağı para ve kur politikası stratejisine göre yeni yılda enflasyonun yüzde 5 bandına oturması için çaba harcanacak. Dövizdeki hızlı yükselişe  müdahale edilmeye devam edilecek. Öncelikli olarak ocak ayında 3 milyar dolarlık piyasa dolar enjekte edilecek. 2014 yılında cari açığın frenlenmesi amacıyla kredi büyümesinin yüzde 15`te kalmasına yönelik sınırlayıcı tedbirler alınacak.

Perakendeye düzenleme

Ekonomik Koordinasyon Kurulu`nda (EKK) masaya yatırılan perakende ticaretini düzenleyen çalışmanın da yeni yılda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kamuoyunda Alışveriş Merkezleri (AVM) Kanunu olarak bilinen düzenlemeye göre hipermarketler ile üreticiler arasındaki ilişki yasal altyapıya oturacak. Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen ürünlere ilişkin ödemelerin, teslim tarihinden itibaren en geç 20 gün içinde yapılması gerekecek. Hazırlanan taslağın en önemli noktası ticari plana uygun işletmelere teşvik verilmesi olacak.

650 bin riskli binaya yıkım

Türkiye genelinde 6.5 milyon konutu yenileneceği kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2014 yılında da riskli binaların yıkımını gerçekleştirecek. Bu kapsamda kira ve kredi yardımı olarak 1.5 milyar liralık kaynak sağlanması öngörülüyor. 2014 yılında 100 adet alanın daha riskli alan olarak tespit ve ilan edilmesini öngörülüyor. Bu alanlardaki riskli bağımsız birim sayısı ise yaklaşık 650 bin.

Haberle ilgili daha fazlası: