Rusya’dan kaçan paranın adresi Türkiye

1dk okuma

Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımların korkusuyla Rusya’dan kaçan paranın adresi Türkiye oldu

Haberin Devamı



Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımların korkusuyla Rusya’dan kaçan paranın adresi Türkiye oldu. Türkiye’ye temmuzda 1.9 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi yaşanırken cari açık bu sayede 2.6 milyar dolara geriledi.

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı mali yaptırımlar temmuzda Türkiye’nin cari açığına yaradı. Rusya’dan kaçan paranın adreslerinden biri olan Türkiye’ye temmuzda 1 milyar 993 milyon dolarlık kaynağı belirsiz giriş yaşandı.

Temmuzda cari açık da 2.6 milyar dolar ile beklentilerin altında geldi. hurriyet.com.tr'den Şebnem Turhan'ın haberine göre; Ocak-temmuz döneminde ise kaynağı belirsiz para girişi tam 8.2 milyar dolara ulaştı. Bu 2011 yılında 12 ayda yaşanan belirsiz giriş olan 9.1 milyar dolardan sonra en yüksek rakam.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

GELECEK AYLAR RİSKLİ

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı ödemeler dengesi raporuna göre 12 aylık kümülatif cari açık da 48.5 milyar dolar ile Ocak 2013’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. 12 aylık kümülatif cari açıktaki toplam 15.7 milyar dolarlık iyileşmenin yaklaşık yarısı altın ticaretinden kaynaklandı. Temmuzda cari açığın düşük gelmesinde ise ihracattaki yüzde 2’lik artışa karşın ithalattaki yüzde 8’lik düşüş etkili oldu. Gelecek aylarda ise hem İŞİD hem de Avrupa Birliği’ndeki jeopolotik riskler cari açık üzerinde risk oluşturuyor.

##$HABER_954708$##

Cari açığın finansmanına ise net hata noksan kaleminde görülen 1.9 milyar dolarlık girişin yanı sıra doğrudan yatırımlar ile portföy girişleri ve bankaların tahvil ihraçları etkili oldu. Net hata noksan kalemi temmuzda cari açığın yüzde 76’sını finanse ederken doğrudan yatırımların finansmana etkisi yüzde 29 oldu. Yabancılar temmuzda hisse senedine 661 milyon dolar, bono piyasasına 942 milyon dolar giriş yaparken Merkez Bankası’nın verilerine göre ağustosta ise hisse senedi ve bono piyasalarından 862 milyon dolarlık çıkış var. Reel sektör ise temmuzda 1 milyar dolar borçlandı, yedi aylık borçlanması ise 3.7 milyon doları buldu. Merkez Bankası rezervleri temmuzda 211 milyon dolar, ilk yedi ayda 1.5 milyar dolar arttı.

Haberle ilgili daha fazlası: