Riskli para sayısı 10'a çıkıyor

1dk okuma

Morgan Stanley stratejistleri 'Kırılgan 5’li' sayısının bu günlerde 10’a çıkabileceğinden endişe ediyor

 

Haberin Devamı

Çin’in yuanı devalüe etmesinin ardından 10 ülke risk altına girdi. Analistler, Brezilya reali, Peru solü, Güney Kore vonu gibi para birimlerinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlamaya karşı hassas olduğunu belirtiyor. Çin ile ticaret bağı bulunan bu ülkeler kırılgan hale geliyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Morgan Stanley küresel döviz stratejisti Hans Redeker, “Her şey kırılganlık ile ilgili. Politika değişiminin bu seferki önemli kurbanları, Çin ile ihracat yapan ve Çin’e karşı ihracat rekabeti yapan ülkelerin para birimleri olarak görülüyor” dedi.

Morgan Stanley, Kırılgan Beşli ile ilgili haklı çıkmıştı. Bu para birimleri gelişmekte olan dünyanın en kötü performans sergileyen 8 para biriminin 4’ünü içeriyor. Kırılgan Beşli deyimi ilk kez 2013’te ortaya atılmıştı. Türk Lirası ile birlikte real, Güney Afrika randı, Hindistan rupisi ve Endonezya rupiahı faiz oranlarının küresel olarak artması ile zarar gördü. Bu ülkeler cari işlem açıklarını finanse etmekte daha da zorlandılar.

Redeker’e göre en büyük zorluk küresel büyüme eksikliği. Japonya, Avrupa ve ABD’de merkez bankaları rekor seviyede teşvik sundular. Ancak IMF’ göre dünya ekonomisi bu yıl 2009’dan bu yana en yavaş büyümeyi kaydedecek.

Haberin Devamı

Kırılgan Beşli ve yeni riske giren listesi arasında bazı örtüşmeler bulunuyor. Rand ve real iki listede de yer alıyor. Redeker’e göre Çin’deki yavaşlamaya karşı duyarlı olan para birimleri arasında Tayland bahtı, Singapur ve Tayvan doları, Şili ve Kolombiya pezosu, Rusya rublesi, von ve sol yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası: