Kırmızı ette yerli üretime teşvik

1dk okuma

Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşın uygun maliyetle kırmızı ete ulaşmasını sağlamak ve gerek hayvan gerekse et ithalatı dosyasını tamamen kapatmak amacıyla ‘Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi’ni devreye aldı. Bu kapsamda, Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki TİGEM çiftliklerinde Damızlık Merkezleri oluşturacaklarını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Anaç hayvan sayısını artıracağız. Besi olarak verdiğimiz hayvanlarla aile işletmelerimiz aracılığıyla et üretimimizi yerli imkânlarla artıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan hayvancılığın ve kırmızı et arzının geliştirilmesini destekleyecek yeni bir hamle geldi. Iğdır’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Kazım Karabekir İşletmesi’nde Hayvancılık Yol Haritası’na yönelik açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hayvancılıkta önemli bir projemizi daha hayata geçiriyoruz” sözleriyle projeyi duyurdu. Yumaklı, Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki TİGEM çiftliklerinde Damızlık Merkezleri oluşturacaklarını söyledi. Yumaklı, “Devreye alınan Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi ile TİGEM bünyesinde doğan buzağıları aile işletmelerimize uygun maliyetlerle verecek, et üretimimizi yerli imkânlarla artıracağız” diye konuştu.

Yumaklı projenin üç ana hedefini şöyle açıkladı: “Aile işletmelerimizi güçlendirmek, tüketicimizin uygun maliyetle kırmızı ete ulaşmasını sağlamak ve kırmızı et ithalatını bitirmek.”

ANAÇ HAYVAN SAYISI ARTIRILACAK

Haberin Devamı

Yol haritalarındaki ana amaçlarını ‘verimli, kaliteli, ve sağlıklı üretimi artırmak’ olarak belirlediklerini vurgulayan Yumaklı, “Beş yıllık hedeflerimizi paylaştığımız yol haritasında, Türkiye’nin hangi bölgelerinde, hangi tür hayvansal üretimin yapılacağına dair planlamalar yaptık. Iğdır’ın da içinde bulunduğu 19 ilimizi Besilik Materyal Üretim Bölgesi olarak planladık. Bu illerde planlı üretim yapanlara ilave destekler veriyoruz” dedi.

“Biz anaç hayvanlarımızı hayvansal üretimin fabrikası olarak görüyoruz” diyen Yumaklı, “Anaç hayvan sayınız ne kadar fazla ise üretiminiz de o kadar fazla olur. Siz istediğiniz kadar hayvan hastalıklarıyla mücadele edin, eğer anaç hayvan sayınızı da buna bağlı olarak artıramıyorsanız, yerinizde sayıyorsunuz demektir. Bugün de anaç hayvan sayısını artırmakla ilgili bakanlığımızın iki kurumu TİGEM ile Et ve Süt Kurumu işbirliğinde hayata geçirdiğimiz projeyi anlatacağız. Bu projemizde Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki TİGEM çiftliklerimiz damızlık merkezlerimiz olacak. Buralardaki anaç hayvan sayısı peyderpey artacak” diye konuştu.

“Peki bu hayvanları ne yapacağız? Burada bulunan hayvanlardan doğan buzağıları aile işletmelerimize uygun maliyetle vereceğiz” diyen Yumaklı, “Aile işletmelerimize besi olarak verdiğimiz hayvanlarla et üretimimizi yerli imkânlarla artıracağız. Dişi doğan buzağılar da yine aile işletmelerine uygun maliyetle verilecek, böylece anaç hayvan sayısını artırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘UYGUN MALİYETLE ET’ HEDEFİ

Yumaklı konuşmasında gıda arz güvenliğinin en az milli güvenlik kadar önemli olduğunun altını çizdi. “Gıdada arz güvenliğini sağlamaktan başka şansınız yok” diyen Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üç hedefimiz var. Bunların ilki üreticilerimizin uygun maliyetle sürdürebilir şekilde hayvan teminini sağlamak. İkincisi de tüketicimizin uygun maliyetle kırmızı ete ulaşmasını sağlarken nihayetinde Türkiye’nin çok küçük bir oran bile olsa, et ithalatıyla ya da hayvan ithalatıyla ilgili olan konusunu kapatmak. Bununla ilgili yol haritamızda bundan bahsetmiştik. Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projemiz, çiftçilerimize ve ülkemize hayırlı olsun.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası: