Ziraat Katılım’ın son aşamaya geldiğini söyleyen Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “2015 Nisan-Mayıs gibi hazırız. Sürpriz yapıp 10 şube birden açabiliriz. Yan yana olan Ziraat şubelerini dönüştüreceğiz” dedi.
Ziraat Bankası’nın geçen yıl kuruluş çalışmalarına başladığı Ziraat Katılım’da son aşamaya gelindi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın teknolojik altyapısının kurulmasına dönük çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Katılım bankasının yazılımını piyasada tecrübesi ve ciddi bir know how’ı olan bir yazılım şirketine yaptırıyoruz. Bir sürpriz yapıp Ziraat Katılım olarak aynı anda en az 5-10 şubeyle piyasaya girmeyi planlıyoruz. 2015’te Nisan-Mayıs gibi hazır olacağız” dedi. Ziraat Bankası’nın 1675’i aşkın şubesiyle Türkiye’nin en yaygın bankası olduğunu hatırlatan Aydın, “Kimi yerlerde geçmişteki banka birleşmelerinden dolayı yan yana iki Ziraat Bankası şubesi bulunuyor ya da birbirine çok yakın şubelerimiz var. İşe, zaman içinde yeri çok kıymetli diye kapatılmamış, elden çıkarılmamış bu yan yana şubeleri Ziraat Katılım’a dönüştürerek başlayacağız. Bu hazır şubelerin dönüştürülmesi bize çok hız ve sinerji sağlayacak. İlk etapta 7-8 şube bu şekilde dönüştürülecek” diye konuştu.
ZİRAAT İSMİNİ KULLANACAK
hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; Başlangıçta İstanbul, Ankara, Bursa ve Kayseri’de şube açılabileceği bilgisini veren Aydın, kimi yerlerde de Ziraat Bankası içinde ‘Ziraat Katılım’ bölümlerinin oluşturulacağını söyledi. Bankanın adının da şu anda bir değişiklik olmazsa Ziraat Katılım olarak belirlendiğini kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Ziraat çok büyük bir marka. Bilinirliği Türkiye sınırlarını dahi aşmış durumda. Dolayısıyla adı çok büyük ihtimalle Ziraat Katılım olarak kalacak. Ayrıca Ziraat’in çok geniş bir dağıtım kanalı var. Bu avantajlardan yararlanılacak şekilde bir iş planı yaptık. Bütün bunlar Ziraat Katılım’ın büyümesini ivmelendirecek. Kısa sürede ciddi yol almayı hedefliyoruz.”
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
1500 KİŞİ ÇALIŞMAK İSTİYOR
Ziraat Bankası bünyesindeki üst düzey bir yöneticinin kuruluş çalışmalırını bizzat yürüttüğünü belirten Aydın, “Bankanın genel müdürü konusunda şu anda bir isim vermek doğru değil. Ancak kuruluş çalışmalarını bizzat yürüten bir arkadaşımız var. Biz Ziraat Bankası içinde ‘Ziraat Katılım’da çalışmak ister misiniz?’ şeklinde bir duyuru yaptık. 1500 kadar arkadaşımız çalışmak için başvuru yaptı. Ziraat kültürünün katılımda da devam etmesini istiyoruz. Bu açıdan ilk etapta kendi bünyemizdeki arkadaşlarımızla yola çıkacağız” dedi.
Katılım bankacılığı nedir?
KATILIM bankacılığı, faizsizlik prensiplerine göre çalışan, bu prensiplere uygun her türlü bankacılık faaliyetlerini gerçekleştiren, kar ve zarara katılma esasına göre fon toplayıp, ticaret, ortaklık ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bir bankacılık modelidir.
Bank Asya ile görüşülmüştü
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Türkiye’de katılım bankacılığının daha fazla büyümesi amacıyla kamu bankalarının da bu alana girebileceği yönündeki açıklamasının ardından ilk olarak harekete geçen kurum Ziraat Bankası oldu. Halkbank da geçen hafta katılım bankası kurmak amacıyla BDDK’ya başvuruda bulunduğunu duyurdu. Bir yandan katılım bankası kurma çalışmalarını yürüten Ziraat Bankası, yeni bir banka kurmak yerine mevcut bir bankayı alma opsiyonunu da değerlendirdi. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Ziraat Bankası’nın Fetullah Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya ile satın alma konusunda görüştüğü kamuoyuna yansımıştı.
Azerilere ya alın ya bize verin dedik
Ziraat Katılım’ın kurulması çalışmalarının yanı sıra Ziraat Bankası’nın Azerbaycan’da da yeni bir banka kurmak amacıyla Azerbaycan otoritelerinden lisans alacağı duyuruldu. Hali hazırda Türk-Azer Bank’ta yüzde 50 ortaklığı bulunan Ziraat Bankası’nın yurtdışı planlarını Hüseyin Aydın şöyle anlattı: “Bizim Azerbaycan’da yüzde 50-50 ortaklıkla bankamız vardı. Orta Asya cumhuriyetleri bağımsızlığına kavuşunca o zamanki genel müdür Coşkun Ulusoy bütün bu ülkelerde banka kurmuş. Kazakistan’ın yüzde 100’ü bize ait. Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan’da yüzde 50-50 ortak olmuşuz. Azerbaycan’daki bankada teknolojik altyapıda sıkıntılar var, pazar çok iyi gidiyor ilerlemek lazım. Ama bizim çok iyi bir performansımız yok. Teknolojik altyapıyı gülendirerek daha da büyümek amacıyla ortağımızla masaya oturduk, ancak bunu birlikte yapmak konusunda anlaşamadık. Ve dedik ki ya siz alın ya da bize verin. Sonunda onlar bankayı aldı, bize de yeni bir banka için lisans verildi, Bunun dışında Kosova’da ve Çin’de de başvurularımız var. Yurtdışında büyümeye devam edeceğiz.”