Çıkışın başlangıcı mı?

1dk okuma

Önümüzdeki dönemde Amerika merkezli yaşanacak sıcak gelişmeler ve bunun global piyasalara yapacağı etkinin Türkiye için dönüm noktası olacağını belirten uzmanlar, yaşanacak global krizde Türkiye`nin Ortadoğu`daki gelişmelere karşı alacağı pozisyonun çok önemli olacağını kaydettiler. Amerika`nın saldırıya karşı vereceği yanıtın sadece Afganistan merkezli olması durumunda Türkiye ekonomisinde daralma olmayacağını belirten uzmanlar, Ortadoğu merkezli bir saldırının beklenmediğini, bunun göstergesi olarak ta Amerika`nın İsrail`den destek istememesinin Ortadoğu`da saldırı olmayacağının göstergesi olduğunu belirttiler.
Ancak, Türkiye`nin güney komşularında Amerika`nın agresif durumuna karşı olası bir savaş durumu için aldıkları tedbirlerin Türkiye için tedirgin edici bir durum olduğu belirten uzmanlar, şu anda yaşanan petrol sorunun genişlemesinin tedirgin edici bir durum olduğunu kaydettiler.

Türkiye kredi sorunu yaşamayacak
Toros Menkul Araştırma Uzmanı Ertunç Ergöz, borsanın son yaşanan krizden sonra yeterince düştüğünü, bu seviyeden daha aşağıya düşmesini beklemediğini söyledi. Ergöz, güney komşularla yaşanacak sorunların bizi etkileyeceğini, ancak borsaya yansımasının fazla olmayacağını kaydetti. Yaşanacak krizin petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmasının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Ergöz, petrol fiyatlarındaki bir kaç dolarlık artışın Türkiye`yi milyonlarca dolar zarara uğrattığını, ülke olarak yaşanacak başka bir krizi kaldıramıyacağımızı belirtti. Ergöz, yaşanacak krizin Türkiye için avantajlı bir noktasının da bulunduğunu, bu saldırıdan sonra Türkiye`nin verdiği destekle birlikte Amerika`nın Türkiye`ye bakış açısının daha da olumlu hale geleceğini, Türkiye`nin uzun vadede kredi alma konusunda bir sorun yaşamıyacağını belirtti.

Fiyatlar alım için uygun
Toprak Menkul Genel Müdür Yardımcısı Aslan Paksoy, borsaya dair beklentilerin ve fiyatlardaki spesifik hareketliliğin, Nato ülkelerinin harekatına bağlı olduğunu belirtti. Yaşanacak krizin gelişmekte olan ülkelerde sermaye sorununa neden olabileceğini belirten Paksoy, Türkiye`nin enkaz edebiyatından çok, gerektiği zamanda gerektiği tavrı almasının önemli olduğunu söyledi.

Paksoy, önümüzdeki aylarda Türkiye`nin IMF ve Dünya Bankası`ndan yeni borç bulma ve dış borç erteleme konusunda olumlu sinyaller alabileceğini kaydetti. Borsanın yeterince düştüğünün altını çizen Paksoy, yatırımcıların bu noktadan alım yapmalarının uygun olabileceğini, İMKB`nın önümüzdeki yıl iyi bir trend izleyeceğini söyledi.

Asıl sorun faizlerde
Saldırının ardından yaşanan global krizin borsayı 6800 seviyelerine çekerken, dolarda ise 1.5 milyon sınırının aşıldığını belirten Info Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mükrim Hatipoğlu, asıl sorunun bono faizlerinde olduğunu vurguladı. Bono faizlerinin yüzde 96`lar seviyesine kadar yükseldiğini ifade eden Hatipoğlu, Hazine`nin zaten borç ödeme gibi bir sorununun olduğuna dikkat çekti. Hatipoğlu, Hazinenin bonoları döndürememe riskinin bu krizle birlikte daha belirgin hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Amerika ekonomisinin resesyonist bir süreçten geçtiğini belirten Hatipoğlu, yaşanacak büyük bir krizin dünya ekonomisini etkileyeceğini, bu olumsuz durumun Türkiye`yi `borç ertelemesine` kadar götürebileceğini söyledi. Hatipoğlu, en olumsuz koşullarda bile 0.40 cent seviyesine gelmiş bir borsanın bundan sonra daha olumsuz bir seyir izlemeyeceğini de sözlerine ekledi. Hatipoğlu, yatırımcıların ellerinedeki nakitlerin yüzde 40`ını dövizde, yüzde 30`ünü bonoda, yüzde 30`unu da hisse senedinde tutmaları tavsiyesinde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası: