Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaların krediler için ayıracağı karşılıklarla ilgili yaptığı düzenleme kapsamında tüketici kredileri için yüzde 4 olarak uygulanan genel karşılık oranı yüzde 1'e düşürülüyor.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Reuters'ın haberine göre; "Kredilerin sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik" bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bankaların kredileri için Türkiye Finansal Raporlama Standardı 9 (TFRS 9) kapsamında karşılık ayırmalarının esas olduğu belirtilirken, genel karşılık oranlarının 1 Ocak 2018'e kadar standart nitelikli nakdi kredileri toplamının en az yüzde biri oranında, yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının da en az yüzde ikisi oranında uygulanacağı belirtildi.
Yönetmelik 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girecek.
İş Yatırım'ın notunda yönetmeliğin Şubat ayındaki taslak metinle hemen hemen aynı olduğu ancak küçük bir değişiklik olduğu belirtilerek şöyle denildi:
"Buna göre yönetmelikte standart nitelikte ve yakın izlemedeki gayri nakdi krediler için, şu anda sırasıyla yüzde 0.2 ve yüzde 0.4 olarak uygulanan genel karşılık oranları hükmü yer almıyor. Bunun yer almaması, yönetmeliğin uygulamaya başlayacağı dönemden itibaren bankaların yıllık net kârına kabaca yüzde 3 katkı yapabilir."
Yönetmelikte ayrıca, TFRS 9'u uygulamayan bankalarca ayrılacak genel karşılıklar ise şöyle belirtildi:
"Standart nitelikli nakdi kredileri toplamının en az yüzde 1.5'i, yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının en az yüzde üçü oranında genel karşılık ayrılır."