Değişiklik paketi Anayasa Komisyonu`nda kabul edildi

1dk okuma

Anayasa`nın 69, 101 ve geçici 15. maddesini kapsayan değişiklik teklifi, Anayasa Komisyonu`nda kabul edildi. Komisyon, değişikliğin Genel Kurul`da öncelikli ve ivedi olarak görüşülmesini de benimsedi. Komisyonun öğleden sonraki bölümünde, iktidar partilerinin verdiği ve milletvekilerinin özlük haklarını düzenleyen 86. maddenin teklif paketinden çıkarılması önergesi, oybirliğiyle kabul edildi. Teklifin, Cumhurbaşkanı`nın görev süresini düzenleyen 101. maddesi üzerindeki görüşmelerde sistem tartışması yaşandı. FP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, 5+5`in Türkiye`nin en öncelikli sorunu olmadığını belirterek, Vatandaşın derdi bu mu? Çeşitli spekülasyonları akla getiriyor. Hukuk devleti ilkesini hakim kılmak isteyen Cumhurbaşkanı Sezer`e yönelik olduğunu düşündürdüyor insana. Bu madde, tekliften çıkarılsın dedi. FP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak ise Çiçek`in aksine değişikliği savunarak, Bu düzenleme demokrasiye daha uygun düşüyor diye konuştu. FP istanbul Miletvekili Nevzat Yalçıntaş, FP`nin daha önce 5+5 formülüne karşı çıktığını, ancak reddedilen değişikliğin sadece bir kişi için yapıldığını ifade ederek, Meclis o zaman güzel bir iş yapmıştır, ama bugünün koşulları farklıdır görüşünü savundu.

-GEREKİRSE İSTİFA EDERİM-

ANAP İzmir Milletvekili Işın Çelebi, 101. maddedeki değişikliğe karşı çıkarak, bu konuda Adalet Bakanlığı`nın kendisine verdiği raporda yarı başkanlık sisteminin olduğu Fransa, İrlanda, Portekiz ve İsviçre`de uygulandığını söyledi. Mantıksız bir öneri diyen Çelebi, parlementer sistemin sürmesinden yana olan herkesin teklife karşı çıkması gereğini savundu.Komisyon Başkanı Turhan Tayan`ın, milletvekillerini uyararak, Hem şimdiki Cumhurbaşkanı`nı methedeceksiniz, hem de görev süresini uzatacak böyle bir fırsata karşı çıkacaksınız. İmzalarınıza sahip çıkın. Beyanlarınızın arkasında durundemesi, tartışmaya neden oldu. Çelebi, yeniden söz isteyerek, hayatı boyunca zikzak çizmediğini söyledi. Çelebi, 69. madeye de 101`e de karşıyım. Bu tarihi bir gündür. Türkiye`nin geleceğinde neyin daha doğru olduğunu zaman göstericik. Gerekirse komisyondan da istifa ederim ve bundan sonra da konuşmayacağım dedi. ANAP İstanbul Milletvekili Cavit Kavak ise değişikliği desteklediğini ve Cumhurbaşkanı Sezer`e 2. kez seçilme şansı tanınmasını istedi. MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu, Türkiye`de cumhurbaşkanlarının zaman zaman fiziki yetersizlikler nedeniyle sıkıntılar yaşandığını savunarak, 7 yıllık görev süresinin uzun ve riskli olduğunu, bu nedenle sürenin kısaltılmasında yarar olacağını söyledi. DSP istanbul Milletvekili Necdet Saruhan, Türkiye`nin 5 yılda bir Cumhurbaşkanı değiştirme lüksünde olmadığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Sezer ile hükümet arasında ilişkilerinde rahatsızlık duyacak bir durumun olmadığını, bu nedenle değişikliğin mevcut cumhurbaşkanı için yapılmadığını kaydetti. Saruhan, Keşke Atatürk yaşasaydı da 100 yıl cumhurbaşkanlığı yapsaydı dedi.

-MEVCUT CUMHURBAŞKANI`NI BAĞLAR MI ?-

DYP Erzurum Milletvekili Ayvaz Gökdemir`in, değişikliğin yasalaşması durumunda 5+5 formülünün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`i kapsayıp kapsamayacağını sorması üzerine milletvekileri farklı görüşler ifade etiler. Komisyon Başkanı Tayan, teklifin gerekçesini okuyarak, Bu teklif, mevcut Cumhurbaşkanı`nı da kapsayacak. Görev süresi 5 yıla inecek ve 2. kez seçilme hakkına sahip olacak dedi. Bazı milletvekileri, hukukçuların farklı görüşte olduklarını ifade ettiler. DYP`li İyimaya`nın verdiği Bu hüküm, mevcut Cumhurbaşkanı`na uygulanmaz hükmüne yer veren önergesi reddedildi. Yapılan oylamada, 101. madde, 5`e karşı 18 oyla kabul edildi. Oylamada, DYP`li üyeler ve ANAP`lı Çelebi ret oyu kullandı. Geçici 15. maddenin 3. fıkrasını yürürlükten kaldıran madde, üzerinde hiç görüşme yapılmadan oybirliğiyle benimsendi. Bu madde üzerinde DYP`li İyimaya`nın Anayasa Mahkemesi`ne başvurma süresinin 1 yıla çıkarılmasını öngören önergesi reddedildi. Teklifin tümü, 4`e karşı 19 oy ile kabul edildi. Komisyon, teklifin öncelikli ve ivedi olarak görüşülmesi yönünde karar aldı.
Haberle ilgili daha fazlası: