Gayrimenkul sektöründeki son gelişmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik ve siyasi konjonktür nedeniyle döviz, faiz ve kredi maliyetlerinin yükselmesinin sonucunda konutlara yüzde 10-15 oranında zam gelebileceğini söyledi.
Çelik, şu anda ev almak için de doğru zamanda olunduğunu ifade ederek, “Doların TL karşısında yüzde 26’ları bulan değer kazancı, inşaat maliyetlerini de etkiledi. Şirketler maliyet artışlarını önümüzdeki dönemde fiyatlara en az yüzde 10-15 oranında yansıtacağı için evlerini şimdi alanlar bu oranda kârda olacak” diye konuştu.
Döviz artışının gayrimenkul sektöründe mevsimsel durgunluğun yaşandığı Aralık-Mart dönemine denk geldiğini belirten Çelik, “Konut sektörünün genellikle toplam cirosunun yüzde 10’u kadarlık işlem gerçekleştiği bu dönemin sonrasında, seçimlerin ardından sorunların yavaş yavaş çözülmeye başlamasını umuyorum” dedi.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
600 bin konut ihtiyacı
Markalı konutların kendi bünyesinde sağladığı avantajlı ödeme planlarının yanı sıra gayrimenkulün her zaman güvenilir bir yatırım aracı olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:
“Türkiye’nin yatırım cazibesi sürüyor. Özellikle inşaat sektörünün taşıdığı gelişmeye açık potansiyel, mütekabiliyette alınacak yol, nüfus artışına bağlı olarak her yıl 600 bin konut ihtiyacının olması ve kentsel dönüşüm, uzun vadede sektörün eski dengesini bulacağını bize gösteriyor. Ülkemizde 2023 yılına kadar 7 milyon yeni konut yapılmasına ihtiyaç duyuluyor bu yüzden önemli bir pazar payı ulaşacak.”
‘Türkiye’yi anlatıyoruz’
Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının ardından yabancı yatırımcı girişinin geçen yıl öncesine kıyasla oldukça iyi olduğuna işaret eden Ömer Faruk Çelik, “Körfez, Azerbaycan ve Rusya’dan yatırımcılar geliyor. Yurtdışında Türkiye’ye neden yatırım yapılması gerektiğini anlatıp, sektörü ve projelerimizi tanıtıyoruz” dedi.
Türkiye’yi pazarladıklarını vurgulayan Çelik, “Tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra yabancıların risklerini tolere edecek paket çözümleri masaya koyduğumuzda sonraki yıllarda mütekabiliyetle ilgili daha büyük rakamları da konuşuyor olacağız” şeklinde ifade etti.
‘BEKLENTİYİ KARŞILAMADI’ Mütekabiliyetle ilgili açıklama yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa da yabancı yatırımcı talebinin şu anda çok az olduğunu belirterek, talebin de bazı Arap ülkelerinden geldiğini kaydetti.
Mütekabiliyet Yasası`nda istenilen hedefe ulaşılamadığını ifade eden Aşa, “Hedef ilk yıl için 200 bini aşkındı, ilk 9 ayda yabancıya satış 11 binde kaldı. Yasanın kapsamı genişletildi ama teknik ve hukuki alt yapısı tamamlanamadı. Kanuni düzenlemeler yapılamadı” dedi.
KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...
Türkiye`nin gayrimenkul yatırımı açısından her zaman güvenilir bir liman olduğunu, ancak piyasadaki disiplinsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade eden Aşa, “Ekonomik beklenti açısından Türkiye’deki gayrimenkul yatırımı en iyi yatırımdır. Tabii doğru yerden ve doğru kişiden proje almak gerekiyor” diye konuştu.
‘Seçime endekslendik’
Aşa, 3. Havaalanı çevresindeki gayrimenkullere olan ilgiye de değinerek, “Son dönemde yaşanan olaylar o bölgeye olan ilgiliyi azalttı. Her şey şu anda seçime endekslendi. Projenin iptali söylentileri, siyasi yapı, belediye başkanlığı adaylarının söylemleri vatandaşı bekleme sürecine soktu” dedi.
Demir İnşaat iki projesiyle Dubai’ye çıkarma yapacak
Demir İnşaat, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olan Dubai International Property Show’a (IPS) katılacak. Bu yıl 10’uncu kez kapılarını açan fuara, 80 ülkeden çok sayıda firmanın katılması bekleniyor. Fuar, 8-10 Nisan 2014 tarihleri arasında Dubai’de gerçekleştirilecek. Demir İnşaat fuara, Demir Romance ve Büyükçekmece’de ön talep topladığı Demir La Vida projesiyle katılıyor.
Birçok kıtayı buluşturan fuarda Avrupa, Asya-Pasifik, Kuzey ve Güneydoğu Afrika’dan inşaat firmalarının projeleri boy gösteriyor. 20 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarda Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Türkiye, Brezilya, Filipinler, Tayland, Fas, Kıbrıs, Mısır ve Kanada gibi farklı kültürlere sahip ülkelerin projeleri ziyaretçilerle buluşuyor.
İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...
Yabancıyı hedefliyor
30 yıllık bilgi ve birikimiyle fuara katılacaklarını söyleyen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Arap Baharı’yla birlikte gayrimenkul sektöründe ılık bir rüzgar estiğini, Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye’den yabancı yatırımcıların konut alımının önünün açıldığını söyledi.
Demir, “Türkiye’deki birçok projeden yatırım ve oturum amaçlı daire alan yabancı yatırımcıların sayısı ise her geçen gün artıyor. Bu da ülkemizin ne kadar güvenilir bir yatırım ülkesi olduğunu gözler önüne seriyor. Öte yandan inşasına ve satışına devam ettiğimiz Demir Romance ve ön talep topladığımız Demir Lavida yabancı yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görüyor” dedi.
Dönüşümde müteahhitlere kredi faiz desteği verilmeli Kentsel dönüşüm yasasında konutu riskli ilan edilen vatandaşa kira desteği ile birlikte kredi faiz desteği sunuluyor. Vatandaşın bu iki seçenekten birisini tercih etmesi isteniyor.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Kredi faiz desteği almak isteyen vatandaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kredi faiz desteği veren bankaya giderek, bağımsız bölümü başına 100.000 TL kredi alıyor. Uygulanan faizin yarısnı devlet karşılıyor. Bu krediler 2 yıl anapara geri ödemesiz olarak konutlarda 10 yıl, işyerlerinde ise 7 yıl vadelendiriliyor.
Sermaye sıkıntısı...
Dönüşüm uygulamasına bakıldığında kredi faiz desteğinin neredeyse hiç kullanılmadığını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, dönüşümde müteahhitlere de kredi faiz desteği verilmesi gerektiğini söyledi.
Kiraz, “Bunun nedeni ise vatandaşların taşınmazları kendileri yapmak yerine bir müteahhit vasıtası ile yaptırmak istemeleri ve burada kira yardımı seçeneğini kullanmalarıdır “dedi.
Dönüşümde bankaların sürecin dışında kaldığını ve bu durumun yasa kapsamında müteahhitlerin kredi kullanımlarında ve sermaye yapılarında ciddi sıkıntılara yol açtığını ifade eden Ali Güvenç Kiraz, “Oysaki kredi faiz desteği bankalar tarafından riskli yapı ilan edilen veya riskli alan ilan edilen yerlerdeki taşınmazlar için müteahhitler lehine de tanzim edilebilmelidir” diye konuştu.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
‘Süreç hızlanır’
Müteahhitlerin bu kredi faiz desteğinden faydalanabilmesi durumunda kentsel dönüşümün ivme kazanacağını ifade eden Ali Güvenç Kiraz, şunları söyledi:
Şu an neredeyse çok düşük olan bankaların süreçteki rolü ciddi bir şekilde yukarıya çıkabilecek. Bankaların sürece katılım kentsel dönüşümü beklentinin çok üzerinde hızlandıracak.”
Sektörü geliştirmek için eğitim veriyor
GYODER ve İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliği ile 2013 yılında hayata geçirilen Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi sektörel eğitimlerine devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl, alanında uzman yerli ve yabancı birçok sektör profesyonelinin önderliğinde kentsel dönüşüm ve GYO Mevzuatı olmak üzere sektörün öncelikli konuları arasında yer alan 11 farklı konu başlığında eğitimler gerçekleştirildi. Eğitimlere avukat, sektör çalışanı, danışman, şehir plancısı, mimar, mühendis, üst ve orta düzey yönetici profilinde yaklaşık 400 kişi katıldı.
Bilgi birikimine katkı
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan GYODER Eğitim ve Yayınlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan gayrimenkul sektörünün öncelikli ihtiyaçları arasında hiç kuşkusuz bilgi birikiminin arttırılması ve veri eksikliğinin giderilmesi geliyor” dedi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
GYODER olarak bu ihtiyaç paralelinde harekete geçtiklerini ifade eden Yetgin, Türkiye’nin ilk vakıf üniversitelerinden İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliği ile Türkiye’nin Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni hayata geçirdiklerini söyledi.
Yetgin, merkezin amacının sektörün gelişimi için ihtiyaç duyulan araştırmaları tespit etmek, referans veriler üretmek ve sektör çalışanlarının ilgili konularda bilgi birikimine katkıda bulunmak amacıyla eğitim programları düzenlemek olduğunu ifade etti.
‘Isı yalıtımı sayesinde 9 milyar $’lık kazanç’
Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası cari açık rakamlarını kamuoyuna açıkladı. Türkiye’nin Kasım 2013’te cari işlemler açığı 3 milyar 935 milyon dolar iken, Ocak 2014’te açıklanan yıllık bazda cari işlemler açığı ise 60 milyar 838 milyon dolar oldu. Cari açıkta en fazla payı enerji sektörü aldı.
ÇBS İzoguard Satış Pazarlama Müdürü Hakan Yılmaz, mevcut bina stoğu yaklaşık 18 milyon iken, bu rakamın sadece yüzde 15’inin ısı yalıtımlı olduğunu söyleyerek, “Binaların hepsine ısı yalıtımı yapıldığı takdirde yılda 9 milyar dolar kazanç elde edilebilir” dedi.
Olimpa Konutları’nın yarısı 3 ayda satıldı Gayrimenkul sektöründe seçim öncesi yaşanan durgunluk Fuzul Yapı’nın son projesi Olimpa Park’ı etkilemedi. Yapılan açıklamaya göre, Başakşehir’de konumlanan Fuzul Yapı Olimpa Konutları yoğun ilgi görüyor. Buna göre, Fuzul Yapı satışa çıktığı aralık ayından bugüne kadar yaklaşık 3 aylık dönemde Olimpa Konutları’nda dairelerin yüzde 48’ini sattı.
BITCOIN İLE İLGİLİ TÜM VERİLERİ VE HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...
Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, “Türkiye gündeminin tamamen seçimle ilgilendiği bir dönemde gerçekleştirdiğimiz satış grafiği Olimpa Konutları’nın ne kadar doğru ve güçlü bir proje olduğunun da göstergesi” dedi.
Nakit ödemeler için bahar kampanyası
Gül İnşaat tarafından İstanbul Beylikdüzü’nde hayata geçirilen Vista Garden projesinde, sınırlı bir süre için indirimli bahar fırsatı başladı. 09 Nisan Cuma gününe kadar geçerli olacak uygulamaya göre Vista Garden’dan daire almak isteyenler, nakit ödemelerdeki % 10 indirim avantajına ek % 5 indirimden yararlanıyor. Daire fiyatının yarısını peşin verenler ise kalan tutarı banka kredisine gerek kalmadan Gül İnşaat bünyesinde 12 aya varan vade seçenekleriyle taksitlendirebiliyor.
7 blokta toplam 78 daireden oluşan Vista Garden’ın Ekim 2014’te teslimi planlanıyor.
Cephe kaplamasıyla karbon salınımı azaldı
Çukurova Gayrimenkul tarafından Kartal’da hayata geçirilen 36 katlı rezidans projesi Çukurova Tower hızla teslime hazırlanıyor. Projenin dış cephesi mart sonunda tamamlandı. Yüzde 90’ı yeşil alandan oluşan Çukurova Tower’ın dış cephesinde gri, bej, ahşap, metal, su ve çim yeşili tonları ile cam, kaplama ve yalıtım malzemeleri kullanıldı. CWG Danışmanlık tarafından dış cephe danışmanlığı yürütülen projede kullanılan çevreci malzemelerle karbon salımı en aza indiriliyor.
Rockwool taş yünü sayesinde 1000°C üzerindeki ısıya karşı dahi yüksek dayanımlı olan Çukurova Tower, ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu sağlıyor.