Yunanistan, Drahmi’yi tartışmaya açtı

1dk okuma

Rehn, “Yunanistan’ın, krizden önce uzun yıllar olanaklarının üzerinde bir yaşam sürdüğünü ve şimdi sert önlemler almak zorunda olduğunu” söyledi

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, “Yunanistan’ın, ekonomik krizden önce uzun yıllar olanaklarının üzerinde bir yaşam sürdüğünü ve şimdi sert önlemler almak zorunda olduğunu” söyledi.

Rehn, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki demecinde, hükümetin, ülkenin krizden çıkmasına yönelik almış olduğu sert önlemlerle ilgili sorular üzerine, uçurumun eşiğine geldikten sonra AB ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım isteyen Yunanistan için başka çıkar yol bulunmadığını belirtti. Rehn, “Reformlara karşı belirli bir tepki olduğunu biliyorum. Bu, uzun süre olanaklarının üstünde yaşayan ve şimdi sert önlemler alması gereken her ülke için doğal. Yunanistan uzun süreden beri olanaklarının üstünde bir yaşam sürüyordu. İlkbaharda uçuruma çok yaklaştı ve AB ile IMF’ye yöneldi. Güvenin sağlanması için sert önlemlerden başka çare yoktu” dedi.

Güvenilirlik meselesi

Rehn, Bu konuda, AB ve IMF ile yapılan anlaşmaya uymasının Yunanistan için bir güvenilirlik meselesi olduğunu belirterek, Yunanistan’ın, 2012 yılından itibaren aşamalı olarak pazarlara dönebileceğini ancak, bunun kalkınmanın ne şekilde gelişeceğine bağlı olduğunu kaydetti. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da, Yunan ekonomisinin kritik bir aşamada bulunduğunu, önümüzdeki aylarda bir dizi köklü değişiklikler yapma yönüne gitmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada, Yunan basınında çıkan haberlerde, AB’de, Yunanistan’ın tekrar eski para birimi olan Drahmi’ye dönme olasılığının ciddi bir şekilde tartışıldığı öne sürüldü. Haberlerde, uluslararası rant çevrelerinin Yunanistan’ın Drahmi’ye döneceği konusunda 20 milyar Euro bahis oynadıkları iddia edildi. Haftalık “Veto” gazetesi “Yunanistan’ın euro’dan çıkması ve yüzde 30 develüasyonla drahmiye dönmesi” senaryosunu manşetine taşırken 2002 yılında tedavülden kalkan 1000 drahmideki tanrı Apollon’un yerine fotomontajla Başbakan Yorgo Papandreu’nun resmini koydu. Öte yandan özel sektörde 740 euro olan asgari ücretin 600 euro’ya, daha yüksek maaşların da 740 euro’ya çekilmesi bekleniyor. Ayrıca, KİT’lerde de 1800 euro üzerinde geliri olan çalışanların maaşlarında yüzde 20 indirimi öngören yasa tasarısı da parlamentoya sunuldu. Ülkenin en büyük iki sendikal örgüt de bu gelişmeler üzerine grev kararı genel aldı. 

Haberle ilgili daha fazlası: