Meclis, teorik olarak milli parklara rezidans yapılmasının bile önünü açaçak Tabiat Kanun Tasarısı’nın görüşülmesini erteledi. Kamuoyundan tepki gelince tasarı rafa kalktı.
Belgrad Ormanı, Manyas Gölü gibi milli parkların imara açılmasına olanak sağlayacak olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı’nın Meclis’te bugün başlayacak yasalaşma süreci, gelen tepkiler üzerine ileri bir tarihe ertelendi. Genel Kurul’da söz konusu tasarı yerine çeşitli uluslararası sözleşmelerin görüşülmesi benimsendi.
KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...
Vatan`ın Gülümhan Gülten`in haberine göre; tartışmalı tasarının ne zaman görüşüleceği ya da rafa kaldırılıp kaldırılmayacağı ise henüz belli değil.
Rahmet okutacak!
121 sivil toplum kuruluşunun biraraya gelerek oluşturduğu “Tabiat Kanunu İzleme Girişimi”, “Yaşam alanlarımıza rahmet okutacak” şeklinde yorumladığı böyle bir tasarının 5 Haziran Çevre Günü’nde gündemde olmasının ayrıca üzücü olduğunu, ertelenmesinin yeniden ele alınması için bir fırsat olabileceğini belirtti Girişim, “Tasarının TBMM’de görüşülerek onaylanacak olması yüzünden endişelerimiz sonsuz. 2010 yılından itibaren verdiğimiz mücadelenin ve önerilerimizin dikkate alınmamasından ötürü üzgünüz. Kanun yüzünden ülkemizdeki orman alanları, sulak alanlar, kıyılar ve bütün diğer doğal alanlar geri dönüşü olmayacak tahribatlara karşı savunmasız kalacak” değerlendirmesi yaptı.
Kesinlikle rıza göstermeyiz
Tasarının Milli Parkları imara açtığı iddialarının doğru olmadığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tasarıyı şöyle savundu: “Turizm gelişme bölgelerinin ‘bakanlığın görüşüne’ bağlanması koruma açısından önemli bir tedbirdir. Ekolojik etki değerlendirmesi ile proje ve yatırımların doğaya etkisi ölçülerek karar verilecektir. ‘Yetki devri’ etkin koruma için dünyanın tercih ettiği bir yöntemdir. Tasarıdaki pek çok husus AB müktesebatının da gereğidir.” Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, “Gezi Parkı’yla ve oradaki şikayetlerle ilgili, yeni kanun aynı kapsamda ise buna kesinlikle rıza göstermeyeceğimizi bilmenizi isterim. Bize düşen sadece Meclis’i değil, kamuoyunu da aydınlatma görevidir” dedi.
Yatırıma açılabilecek - Tasarıyla doğal SİT statüsü kalkıyor, birçok alan mevcut koruma statüsünü kaybedecek.
- “Tasarıda, “üstün kamu yararı” gerekçe gösterilerek korunan alanlarda her türlü yatırıma izin verilmesine ilişkin düzenleme bulunuyor. “Üstün kamu yararı” ise açıkça tanımlanmamış. Örneğin bir otoyol, milli park veya parkı doğrudan etkileyecek bölgede yapılabilecek. - Milli Parklar Kanunu’nun yürürlükten kaldırılması zaten ciddi baskılarla karşı karşıya kalan milli park alanlarını olumsuz etkileyecek. 40 tane milli parkın geleceğinin ne olacağı bu tasarıya göre belli değil.
- Alanların statülerinin değiştirilmesine İğneada Longozu, Yumurtalık Lagünü ve Sultansazlığı örnek veriliyor. Bu koruma alanları en sıkı koruma statüsüne sahipken, daha gevşek bir statü olan milli parka dönüştürülmüştü. Böylece yatırımların önü açılmıştı.