Geçtiğimiz Kasım ayında Fitch`ten not artışının gelmesi sonransında her an yeni bir kurumdan not artışı gelebileceği inancı ağırlık kazanmıştı. Yeni yılla birlikte bu beklentiler başka bahara kaldı.
Geçtiğimiz yıl uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ın Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çektikten sonra her an yeni değerlendirmenin geleceği inancı ağırlık kazanmıştı.
Geçtiğimiz Kasım ayına dönüldüğünde her içeride hem de dışarıda yapılan yorumlar her an yeni bir kuruluştan; ki bu kuruluşun Moody’s olduğu inancı ağırlıktaydı; yeni bir not artışı gelebileceği yönündeydi.
20 yıl aradan sonra yeniden yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkan Türkiye için 2013’te sarkan not beklentisi şimdilerde gündem de bile gösterilmiyor.
S&P ve Moody’s’den 2013’te beklenen yeni not artışı haberi ötelenerek yılın ikinci yarısına atılmış oldu.
Wall Street’te konuya dair kaleme alınan haberde Ocak ayında ülke ekonomisinde keskin bir yavaşlama ülke için yapılan değerlenmelerde cari açığın hala ön saflarda gündeme taşınıyor olması ülke için risklerin devam ettiğinin göstergesi olarak kabul ediliyor.
Geçtiğimiz hafta Fitch’in Londra’da yaptığı toplantıda Türkiye için yapılan değerlendirmelerde riskle öne çıkartılarak piyasalarda oynaklığın yüksek olduğu bununla birlikte de kırılganlığın fazla olduğu noktalarına dikkat çekildi.
Wall Street’e analistlerin yaptığı değerlendirmede ise Türkiye’nin not için umutlarının katledildiği belirtildi. Standart Bank’tan Tim Ash’in konuya dair yaptığı açıklamada, yeni not artışının bu yıl artık beklentilerinde artık yer almadığını belirtti. Türkiye ekonominin bu yıl yeniden hızlanması olasılığının gündemde olduğunu belirten Ash, cari açık tarafında daha fazla genişleme olmamasının önemli olacağının altını çizdi.
Moody’s’in dış açıklara vurgu yapması, S&P’nin Türkiye ekonomisi üzerine temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtmesi ve Türkiye’nin kuruluşa yeniden lisans vermemesi dikkat çekerken Fitch’in de ülke ekonomisinin bu yıl maksimum yüzde 5 büyüme beklentisi önemli noktalar arasına yer aldı. Özellikle cari açık tarafında yüzde 7.5-8 aralığında beklentilerin yoğunlaşması bu yıl içinde not penceresinin kapandığı yorumlarını güçlendirdi.