Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) boru hattını bu yılın üçüncü çeyreğinde bitirmeyi amaçlıyor. Böylece Türk ortaklı Genel Energy`nin Tak Tak sahasında yapacağı üretim Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı üzerinden dünyaya satılacak. Türkiye`nin yaktığı yeşil ışık ile KRG`nin petrol geliri önemli miktarda artacak.
Kürt bölgesinde çıkan petrolün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaşması, Bağdat ve Erbil arasında petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda yaşanan sorunu yeniden gündeme getirmesi bekleniyor. Irak merkezi yönetimi, KRG`nin doğrudan petrol ihraç etmesini izinsiz ve illegal görüyor. Bu girişimin Irak`ı bölebileceğini iddia diyor.
DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Bağdat yönetimi petrol ihraç etme ve bu konuda anlaşma imzalama yetkisinin kendisinde olduğunu belirtiyor. KRG ise Irak anayasasına göre bu yönde adım atma konusunda yetkisi olduğunu savunuyor.
KARAYOLU İHRACINA SON
KRG daha önce bölgede çıkarılan ham petrolü Irak merkezi yönetiminin kontrolünde bulunan boru hattı vasıtasıyla dünya piyasalarına sevk ediyordu.
Ancak Erbil ve Bağdat arasında satış gelirlerinin ödemelerine dair çıkan anlaşmazlık nedeniyle hat uzun süredir boş kalmıştı. Bu nedenle ilk etapta karayolu ile ihracat başlamıştı.
Yeni boru hattının devreye girmesi ile karayoluyla satışın da sona ermesi bekleniyor. Gözlemciler bölgesel yönetimin yapacağı satıştan elde edeceği gelirin paylaşımında sorun çıkabileceğini belirtiyor. KRG, Irak`ın genel petrol gelirinden yüzde 17 pay alıyor. Şimdi doğrudan yapacağı ihracattan elde edeceği gelirin nasıl paylaşılacağı konusunda Ankara, Bağdat ve Erbil arasında bir uzlaşmaya varılması gerekiyor.
Türk yetkililer hasılat paylaşımı konusunda tüm uygulamaların Irak anayasasına uygun olacağının altını çiziyor. KRG Petrol Bakanı Ashti Hawrami, Türkiye ile enerji alanındaki ilişkimiz ABD`li ortaklarımızı endişelendirmesin. Bizim petrol ihraç etme hakkımız var ama merkezi yönetim ile birlikte hareket etmeyi tercih ediyoruz demişti.