Tekstil İmalatı Raporu`nu açıklamak üzere düzenlenen toplantıda CNBC-e`nin sorularını yanıtlayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dün açıklanan enflasyon rakamlarının piyasada şok etkisi yaratmadığını belirten Bahçıvan, Haziran`dan sonra enflasyonda düşüşe doğru bir seyir izlenebileceğini söyledi. Merkez Bankası`nın enflasyon tahmininde revizyona gittiğini hatırlatan Bahçıvan, bu hedefe yaklaşılabileceğini söyledi.
`Merkez aceleye getirilmemeli`
Bahçıvan, Piyasanın faizdeki seyri çok önemli. Merkez Bankası`nın kararları kadar piyasanın da takip edilmesi gerekiyor. Orada da düşüşe doğru olumlu gelişmeler var. Ben oradaki düşüşün Merkez Bankası`nın da indirime doğru gitmesinin ilk işareti olacağını düşünüyorum. Ama enflasyon noktasında henüz önümüzü görmeden yapılacak bir faiz indirimi tekrar yeni bir olumsuz dalganın riski olabilir. Onun için Merkez Bankası`nı aceleye getirmemekte fayda var` diye konuştu.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...İSO`da hedefler revize edildiYılın ilk 2 ayında beklentilerin olumsuz seyrettiğini belirten Bahçıvan, İSO olarak tahminlerde yukarı yönlü revizyonlar yaptıklarını söyledi. Bahçıvan, Bu kadar hızlı tahminlerin değiştiği bir seneyi hatırlamıyorum. Önce çok olumsuz başladı sonra yavaş yavaş olumluya dönüş başladı. Ben artık yüzde 2`nin çok ciddi bir taban olduğunu ve tahminlerin büyüme noktasında 3`ü bulabilirizin giderek yer ettiğini görüyorum. Bizim de İSO olarak tahminimiz 3`ü bulabileceğimiz hatta geçebileceğimiz. Çok kötümser bir büyüme senesi geçirmeyeceğiz gibi gözüküyor dedi.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...İdeal kuru açıkladıBahçıvan, yıl sonuna kadar kurun çok fazla oynaklık göstermeyeceğini öngördü, Kabul etmek lazım ki yılın 3-4 ayında ihracattaki gelişmenin temeli kurdaki yansımalardan elde edildi, enflasyon tarafından da bedeli ödendi. Şu anda ihracatçı için 2,10-2,15 arasındaki bir
döviz kuru kaldırılabilir gözüküyor. cnbce.com haberine göre; ama bunun akabinde gelecek olan yeni bir düşüş mutlak suretle ihracatçımızı geçmişte yaşadığımız fiyat yapamama veya zarar etme noktasına götürebilir ki, bu da ihracattaki olumlu etkiye zarar verecektir şeklinde konuştu.