B tipi fon nedir?

1dk okuma

Likit fon nedir? A tipi fon nedir? B tipi fon nedir?

Haberin Devamı

B tipi fon genelde sabit getirili ürünler (tahvil, bono vs.) içinde ağırlıklı olarak vardır.

Tabii ki bu tahvillerin vadeleri de önemlidir. İçinde hisse senedi olabilir de olmayabilir de. Hisse senedi olduğunda %25'in dahi üzerine çıkabilir ancak bu durum size bir süreklilik arz etmez. B tipinde daha fazla esneklik vardır ama her B tipi fon daha az riskli olduğu anlamına gelmeyebilir. İçinde uzun vadeli kağıtlar varsa ve piyasada değişkenliğin fazla olduğu bir dönemse bu da önemli miktarlarda kazandırabilir de kaybettirebilir de. A tipinden çok da farklı değildirler ancak tanım olarak farklılaştırılmışlardır.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

B tipinde %100 rapo olabilir %100 tahvil olabilir %100 bono olabilir yada dönem dönem %40'ı hissese olabilir. Faiz getiren kurumların hisse senetleri ağırlıklı olarak olabilir. Farklı farklı bir çok kombinasyonları var fakat bunlar pek özel olarak desteklenmezler. 

Türkiye'de ilk başta A tipi B tipi olarak fonlar ayrımı yapıldı. Daha sonra bu çeşitlendi. Likit fon, yabancı fon gibi çeşitler giderek arttı. Ama B tipi fon Türkiye'de klasikleşmiş fonlardan biridir. Likit fonlarda B tipi fon grubuna giriyor. Bunlarda genelde 180 günden kısa vadeli kağıtlar. Vadeler eskiden 3-6 aydı fakat sonradan yükseltildi kademeli olarak. Ama B tipi fon genelini kapsar ağırlıklı olarak içinde sabit gelirli ürünler vardır.

Haberle ilgili daha fazlası: