Zeybekci'den FED, Koza İpek ve dolar açıklamaları

1dk okuma

Zeybekci FED'in faiz artırımı, Koza İpek Grubu’na kayyum atanması ve dolar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, canlı yayında Bloomberg HT Ekonomi Editörü Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı.

İşte Zeybekci'nin açıklamalarında öne çıkan başlıklar:

* AK Parti seçim sonucu kıl payı tek başına iktidar da olabilir, koalisyon da olabilir.

* Tek başına iktidar ya da güçlü koalisyon Dolar/TL'de spekülatif marjı kaldırır.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

* Dünyanın likidite açısından çok rahat olduğu bir ortam yaşandı. 2012 yılında Amerikan Merkez Bankası artık sıkılaştırmaya gideceğini açıkladı. O andan itibaren gelişmete olan ülkelere Fed'in faiz artırım beklentilerinden olumsuz etkilendi. Ardından Avrupa Merkez Bankası dedi ki Euro'nun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz, varlık alımlarına başlayacağız. İsviçre Merkez Bankası da kendine göre önlem aldı. İşte burada Türkiye daha avantajlı çünkü Avrupa yakın ticaret ortağımız.

* Türkiye olarak ABD Merkez Bankası'nın (FED) sıkılaştırmasından olumsuz etkilenmemizden çok Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemesinden olumlu etkileneceğiz. Orada bir dengelenme olacak. Avrupa stabil bir ekonomi. Ne kadar para pompalarsanız pompalayın büyüme değişmiyor. ECB burada Euro'nun değerini düşürerek dış alebi artırmaya çalışıyor. Bizim bunu görmemiz lazım.

Haberin Devamı

* Türkiye'nin faiz anlamında endişeye kapılmasına gerek yok.

* Fed'in faiz artırmasını beklemiyorum.

* Türkiye yüzde 5'in altındaki büyümeyi başarı olarak göremez.

* İhracata dayalı büyüme modeli düşünülemezse Yunanistan'ın kaderini paylaşabiliriz.

* Koza İpek Grubu'na kayyum atanması ile ilgili olarak: Kayyum atamak hakimin yetkisindedir. Bunu doğal süreç olarak görüyorum.

* Konut alan yabancıya vatandaşlık hakkının da konuşulabilmesi lazım.

* Reformları kamu idaresinde yapmak lazım, Türkiye'de yapacağımız tüm reformlarla hitap edeceğimiz kesimlerde çok yoğun çalışmalar yapmamız lazım.  Türkiye'nin milli politikaları olması lazım, Demir çelik, petrol, yüksek teknoloji, ar-ge vs için milli politikalarımızın olması lazım. Bunların da tüm tarafların bulunduğu büyük bir konsensus ile dizayn edilmesi gerekiyor. Bunlar çok ütopik şeyler değil, yapılabilir.

* Milyonları düşündürüp karar aldırıp bir kişiye uygulatan bir yapıya geçmemiz lazım. Daha çok yetki devredebilen bir devlet yapısına geçmemiz lazım.

Haberle ilgili daha fazlası: