Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ANAP grup toplantısında programın ana hatlarının yarın, ayrıntılarının pazartesi günü açıklanacağını söyledi. Yılmaz, dışardan 15 milyar
dolar kaynak geleceğini bildirdi.
ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, günlerdir içeriği tartışılan yeni ekonomik programın genel hatlarını grup toplantısında anlattı. Yılmaz, kısa vadede 15 milyar dolarlık dış kaynağın geleceği müjdesini verirken, önceliği finans sektördündeki açığı kapatmaya vereceklerini söyledi. Yılmaz, Ziraat, Halk ve Emlakbank`ın birleştirilmesinin de gündemde olduğunu söyledi.
Yılmaz, partisinin basına kapalı grup toplantısında, kamuoyunun merakla beklediği yeni ekonomik programın genel hatları ile bürokrasiye yapılacak atamaların yarın açıklanacağını bildirdi. Yılmaz`ın açıklamaları şöyle:
ÖNCELİK FİNANSTA:
Yeni program ulusal nitelikte olacak. Öncelikle finans sektöründeki krizi aşmak için tedbirler alınacak. Bu sektörde 30 milyar dolara ulaşan açığı kapatmak için harekete geçeceğiz. IMF, krizden önce 2.5 milyar dolarlık bir destek vermişti. Ancak bu rezerv kolaylığı içindi. Bunun, bütçe ihtiyaçları için kullanılması sözkonusu değildi. Sadece Merkez Bankası rezervini desteklemek amacı taşıyordu. IMF`nin vaddettiği toplam para 11.5 milyar dolar civarındadır. Bugüne kadar gelen para 5 milyar doları buldu.
15 MİLYAR DOLAR:
Bize IMF tarafından vaadedilen ve henüz kullanılmayan 6.5 milyar dolarlık bölüm ise rezerv kolaylığı için olmayacak. Bu para, kamu bankalarının finans açığını gidermek amacıyla kullanılacak. IMF dışında, ABD başta olmak üzere Avrupa finans çevrelerinden elde edeceğimiz diğer kaynaklarla bu miktar 15 milyar dolara çıkacak. 30 milyar dolarlık açığın 15 milyar doları bu yöntemle karşılanacak, geri kalanı için de iç kaynak yaratılacak.
LÜKS VERGİSİ:
Yaratacağımız iç kaynaklar, lüks tüketim dışında yeni vergiler anlamına gelmeyecek. Yaratacağımız diğer kaynak ise Hazine arazilerinin kullanan kişilere satılması olacak. Türkiye`de, tasarruf edilebilir kaynaklar olduğuna inanıyorum. Bunların hepsini harekete geçireceğiz.
MERKEZ TEK OTORİTE:
Bütçe revizyonuna gidilecek. Merkez Bankası, para konusunda tek otorite haline getirilecek. Para programının uygulanması IMF`de değil Merkez Bankası`nda olacak. Merkez Bankası`na bu insiyatifi vermek için de birkaç maddelik bir düzenlemeyi de Meclis`e sevkedeceğiz. Merkez Bankası`nı, para politikalarının uygulanması konusunda tek ve etkin otorite haline getireceğiz.
MEMURA-İŞÇİYE ZAM:
Özellikle memurların kaybı giderilecek. Ancak yapılan hesaplamalar, işçi maaşlarının, enflasyonun 30 puan üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu nedenle yeni düzenlemede işçilere dönük zamlar düşük tutulacak.
AÇIKLAMA YARIN:
Yarın hem Hazine Müsteşarlığı, BDDK Başkanlığı atamaları ile programın genel hatları konusunda açıklama yapacağız. Pazartesi günü düzenlenecek basın toplantısı ile detaylarını vereceğiz. Salı günü kendi grubumuzda da bunu tartışmaya açacağız.
Yılmaz`a göre program
Öncelikle finans sektöründeki açıklar kapatılacak.
Ziraat, Halk ve Emlakbank birleştirilecek.
Lüks tüketim için yeni vergi sözkonusu olabilecek.
Hazine arazilerinin satışından kaynak elde edilecek
Tasarruf edilebilir tüm kaynaklar devreye sokulacak.
2001 yılı bütçesi revize edilecek.
Mevduata garanti verilip banka operasyonu yapılacak
Mesut Yılmaz, bankacılık operasyonu konusunda şu bilgileri verdi: ‘‘Bankalarla ilgili yapılacak tüm operasyonlar, mevduatlara devlet garantisi uygulanarak gerçekleştirilecek. Fon`daki bankalardan satılanlar satılacak, satılmayanlar birleştirilecek. Ziraat, Halk, Emlakbank`ın 3 yıl içinde özelleştirilmesini hedefliyorduk. Ama bundan önce birleştirilmeleri de gündemimizde, tartışıyoruz. Halk Bankası esnaf, Ziraat Bankası ise çiftçi bankası olmaktan çıkartılmış. Enflasyonu yüzde 26 olarak hedeflemiştik. Ama gördük ki, kamu bankalarının açığını gidermeden enflasyonu düşürmemiz mümkün değil.’’