Osmanlı Bankası Müzesi, 18 Aralık`ta açılıyor

1dk okuma

Osmanlı Bankası Müzesi, 18 Aralık`ta açılıyor. Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan müzenin açılışı için, 18 Aralık`ta bir tören düzenlenecek.

Karaköy Voyvoda Caddesi`ndeki tarihi binada yer alan müzede sergilenen obje ve belgeler, bankanın merkezi rol oynadığı geç Osmanlıve erken Cumhuriyet dönemlerinin az bilinen dünyasının kapılarını aralıyor.

Müzede sergilenen malzemeler, zengin içeriğiyle devlet arşivlerinealternatif teşkil eden Osmanlı Bankası arşivlerinden seçilen örneklerden oluşuyor. Müzenin ana sergileme alanının ortasında bulunan dört kasa dairesi, belirli tipteki belgeleri ayrıntılı şekilde sergilemek için kullanılıyor. Kasalarda, bankanın muhasebe defterleri, müşteriler tarafından emanet edilen hisse senetleri ve tahvillerin yanı sıra, müşteri ve personel dosyaları ile bloknotlar sergileniyor. Adını, dönemin 20 kuruşluk sikkelerinden alan Mecidiye Kasası`nda, Osmanlı Bankası`nın en önemli işlevleri arasında yer alan kağıt para ihracı ve Osmanlı para sistemi hakkında bilgi veren belgeler tanıtılıyor. Müzeyle birlikte yeniden araştırmacıların kullanımına açılacak olan arşivlerde yer alan hisse senedi, banknot, tahvil gibi belgeler ve müşterilerin hikayelerinden yola çıkılarak, bankanın faaliyette olduğu dönemin tarihi yansıtılıyor. Müze güzergahının bitiminde yer alan bilgisayar ekranları, ziyaretçilerin bankanın tarihini oluşturan belgelere daha yakından ve interaktif şekilde erişmesini sağlıyor. Garanti Bankası, geçtiğimiz yıl içinde birleştiği Osmanlı Bankası`nın ismini, Bankalar Caddesi`ndeki tarihi Karaköy binasında kuracağı müzeyle yaşatma kararı almıştı.

OSMANLI BANKASI

Garanti ile birleşme öncesi Türkiye`nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası, 1856`da İngiliz ortaklar ile İngiltere`de kuruldu. Daha sonra, 1863 yılında Fransız, İngiliz ve Osmanlı Devleti`nin de bulunduğu Türk hissedarlarca Bank-ı Osmani-i Şahane adı altında özel bir ferman ile çok ortaklı hale geldi. Sultan Abdülaziz tarafından imzalanan bu özel ferman, Osmanlı Bankası`na imparatorluk toprakları üzerinde banknot ihraç etme imtiyazını da sağlıyordu. Banka 1874 yılında Merkez Bankası görevini üstlendi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Merkez Bankası ve Hazine görevlerini sürdürdü.Türkiye Cumhuriyeti kuruluş yıllarında da Merkez Bankası görevine bir müddet devam etti. 1875 yılında imzalanan özel bir fermanla, Banka`nın emisyon imtiyazı 20 yıl daha uzatıldı ve İmparatorluk Genel Saymanlığı görevi de verildi. Birinci Dünya Savaşı`nın sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğu`nun Merkez Bankası hüviyetini taşıyan Osmanlı Bankası, 1933`de bir numaralı resmi devlet bankası kimliğini T.C. Merkez Bankası`na devretti ve özel ticari banka olarak çalışmalarına devam etti. Türkiye`de bankacılık mesleği norm ve standardlarının kurulmasındaönemli görevler üstlenen Osmanlı Bankası, kuruluşundan itibaren Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti`nin yatırımlarında kaynak sağlama konusunda önemli katkılarda bulundu. Kurtuluş Savaşı sırasındaAnkara Hükümeti`ne 2 milyon lira finansman sağladı. (A.A.)
Haberle ilgili daha fazlası: