Ürdün Kralı Abdullah, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması sözü verdi. Kral Abdullah, ‘‘Teşvikleri geliştirmek mi, düzenlemeler mi, kanunlar mı, iş gücü mü?... Hangi konularda iyileştirme gerekiyorsa bize aktarın, biz elimizden gelen her şeyi yapalım’’ dedi.
ÜRDÜN Kralı Abdullah İbnül Hüseyin Bin Tallal, Türk ve Ürdün özel sektörü arasındaki ilişkileri geliştirmek için ne gerekiyorsa yapma sözü verdi.
Ürdün özel sektörünün Irak piyasasında önemli bir yeri ve deneyimi bulunduğunu belirten Kral Abdullah, Irak`ta çalışabilecek bütün Ürdün şirketlerinin listesinin hazırlandığını ve isteyen Türk şirketlerine bunun verileceğini belirterek şöyle konuştu: ‘‘Bize teşvikleri geliştirme konusunda neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verirseniz, memnun oluruz. Düzenlemeler mi, kanunlar mı, iş gücü mü?... Hangi konularda iyileştirme gerekiyorsa bunları aktarırsanız, elimizden geleni yapıp, esnek davranıp, iki özel sektör arasındaki ilişkiyi geliştirmek istiyoruz. Ülkelerin ilişkilerini özel sektör geliştirir. Türkiye ile iyi ilişkimiz var, özel sektörlerimiz bir arada çalışırsa bunu geliştirebiliriz.’’
BİZE SÖZ VERİN
Kral Abdullah, Türk-Ürdün İş Konseyi`nin düzenlediği çalışma kahvaltısında, ‘‘Serbest ticaret anlaşması konusunda sizden bir Kral sözü alabilir miyiz?’’ sorusu üzerine, ‘‘Türkiye ile gelecekte bir serbest ticaret anlaşması yapmak için hem hükümet, hem Kral adına böyle bir söz veriyoruz’’ dedi.
Ürdün`ün daha küçük bir ülke olması nedeniyle, bazı sektörlerde sorunlar ve kaygılar bulunduğunu dile getiren Kral Abdullah, ‘‘Bakanlarımız yakın bir gelecekte görüşecekler, ne kadar esnek olabiliriz bu konuda görüşeceğiz. Türkiye ile anlaşmak istiyoruz. Türk hükümeti de bizim endişelerimizi göz önüne alacaktır diye umuyoruz. Herkes açık yüreklilikle çalışırsa anlaşmaya varabileceğiz ve iki ülkenin özel sektörü de bundan memnun olacak’’ diye konuştu. Özel sektör düzeyindeki ikili ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Kral Abdullah, ‘‘Aynı zamanda iki hükümetin nasıl daha çok yatırım yapabileceğini de tartışmak istiyoruz’’ dedi. Kral Abdullah, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘‘Ürdünde yapmaya çalıştığımız, sürdürülebilir ekonomik bir kalkınmayı sağlamaktır. Bizler için ö nemli olan konu, yasama ve idare açısından yabancı yatırımı ve genel anlamda yatırımı çekebilecek bir ortamı sağlamaktır.’’
BİRLİKTE ÇALIŞALIM
Türk işadamlarını ilgilendirecek konulardan birisinin Irak olduğunu ve Akabe limanının Irak`a girişte en önemli nokta konumunda bulunduğunu ifade eden Kral Abdullah, ‘‘Sınırda bir serbest bölge oluşturup özellikle yazılım, eğitim malzemesi, kapasite geliştirme konusunda çalışmalarımız var. Yeni Irak hükümetine de destek olma çalışmalarımız bulunuyor. Bu çerçevede Türk şirketlerinin de Ürdünlü ortaklarıyla çalışmaları büyük imkanlar doğurabilir’’ dedi.
Eşim ve ben fıstığı çok severiz
ÜRDÜN Kralı Abdullah ve eşi Kraliçe Rania, İstanbul`un tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Abdullah, Rania, Ürdün Başbakanı Faisal al-Fayez ve beraberindekiler, Türk-Ürdün İş Konseyi`nce Çırağan Sarayı`nda düzenlenen çalışma kahvaltısından sonra ilk olarak Mısır Çarşısı`na geldi.
Abdullah ve eşi, Hayat Baharatçısı`nı gezdiler ve ikram edilen lokumları yediler. Abdullah, basın mensuplarına dükkandan fıstık, baharat, kuru kayısı ve lokum satın aldıklarını belirterek, ‘‘Eşim ve ben fıstığı çok severiz. Daha önceki seyahatimde de buradan alışveriş yapmıştım’’ dedi. Abdullah, bir başka soru üzerine de, Türkiye seyahatinin çok güzel geçtiğini ve memnun kaldıklarını söyledi. Çarşının küçük bir bölümünü gezen Abdullah ve eşine, bir dükkanda
altın yaldızlı bardak hediye edildi. Abdullah ve beraberindekiler, daha sonra Topkapı Sarayı`nı gezdi. Sarayı ziyaretleri sırasında Has Oda`yı da dolaşan Abdullah ve Rania`ya, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve eşi Nihal Aydın eşlik etti.
İstanbul`dan saat 13.00`de ayrılması planlanan Kral`ın Kapalıçarşı gezisini iptal ederek hareketini bir saat erkene alması, Atatürk Havalimanı`nda telaş yaşanmasına neden oldu. Beraberindeki koruma ordusuyla saat 11.45`te Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi`ne gelen Kral ve Kraliçe, doğrudan uçağına binerek, saat 12.00`de İstanbul`dan Amman`a hareket etti.
Kraliçe’nin çakıl taşları bizim gümrükte kalıyordu
ÜRDÜN`ün başkenti Amman yakınlarında 500 dönümlük bir arazide yapımı süren Kral Abdullah ve eşi Rania`ya ait saray için Antalya`nın çakıl taşları kullanılıyor. Ancak, inşaatı sürdüren Matasan A.Ş. gümrükte ‘hayali ihracat’ ihtimaline karşı sıkı bir soruşturmadan geçirildi. Şirketin ortağı mimar Sinan Şensoy ‘‘Tüm yasal işlemlermizi yapıp, Antalya sahillerinden toplanın çakılları çuvallara doldurduk. Gümrükten geçerken, görevliler beyandaki rakamların yüksekliğine bakarak, hayali ihracat yaptığımızdan kuşkulandılar. Çünkü Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`nın verilerinde çakılın tonu 300 milyon lira, halbuki bizim götürdüğümüz çakılın sadece 400 kilosu bin
dolar. Bunun üzerine Anadolu İhracatçılar Birliği`nden bir komisyonun fiyat belirlemesini istediler. Sonunda doğru beyanda bulunduğumuz ortaya çıkınca, çakılları Ürdün`e ulaştırabildik. Bizim için sarayları süslemek çok gurur verici. Şimdi Ürdün`de başka projeler de yapma hazırlıkları içindeyiz’’ dedi.
Antik çağ Akdeniz mimari süsleme sanatının gözdesi çakıl mozaikleri özellikle sarayın ana giriş kapısı, salon ve bahçede kullanılacak. Kral ve Kraliçe, Türkiye`den gelen mozaik ustalarının Antalyalı ressam-heykeltıraş Mehmet Işıklı nezaretinde yaptığı süslemeleri çok beğendi. Bu haftasonu bitecek çalışmaların sıkı güvenlik önlemleri altında sürdürüldüğünü belirten Işıklı, sarayın giriş bölümüne Kraliçe Rania`nın isteği üzerine ‘sekizli yıldız’ Selçuklu motiflerinin de işlendiği belirtti.