Japonya Merkez Bankası (BOJ), Başkan Haruhiko Kuroda'nın parasal teşviğin mevcut seviyesinin halen enflasyonu yüzde 2 olan hedefe çıkarmak için yeterli olduğunu düşünmesi ile birlikte, para politikasını değiştirmedi.
Kuroda, bir defalık etki olan düşük enerji fiyatları dikkate alınmadığında, yüksek şirket karları ve sıkı iş gücü piyasasının fiyat artışlarını getirmesi ile birlikte, son aylarda güçlü ekonomik çevrimin etkisini koruduğu görüşünü sürdürüyor. BOJ Cuma günkü toplantısının ardından kısa bir açıklama yaptı ve kurulun bire karşı 8 oyla para tabanını yıllık 80 trilyon yen artırmaya devam etme kararını aldığını kaydetti.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Ekonomistler, BOJ'un halihazırda rekor seviyede bulunan varlık alımlarını artırma ihtimali konusunda bölünmüşlerdi ve aynı zamanda, hükümet yetkilileri ve maliye bakanı teşviklerin artırılmasına ihtiyaç duyulduğu konusunda açıklamalarda bulunmuşlardı. BOJ, Kuroda'nın basın açıklamasının ardından yerel saat ile 15:00'te ekonomik büyüme ve enflasyonun görünümüne ilişkin daha detaylı bilgiler verecek.
Norinchukin Research Institute ekonomisti ve BOJ'un politikasını değiştirmeyeceği ve teşviği artırmayacağı tahmininde bulunan Takeshi Minami, "Şimdilik, BOJ, politikasının etkisinin, mevcut fiyat trendindeki artışla birlikte, yeterli olduğunu düşünüyor," dedi ve "BOJ yeterince gevşemede bulunuyor ve tek başına ekonomiyi yükseltemeyeğini biliyor. Ücretler fiyatlar kadar artış göstermeli ve bu şirketlere bağlı" şeklinde görüş bildirdi.
Bugün açıklanan verilere göre, kilit enflasyon göstergesi olan gıda fiyatlarından arındırılmış tüketici fiyatlarının üst üste ikinci ayda da düştüğünü gösterdi. Hem gıda hem de enerji fiyatlarını içermeyen enflasyon ise Eylül ayında yüzde 0.9 seviyesinde çıktı.