10 uzman, bankacılık ve rutin gözden geçirme olmak üzere 2 ayrı grup halinde çalıştı
IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki heyetin stand - by düzenlemesi kapsamında Ankara`da 1 haftadır sürdürdüğü 5`inci gözden geçirme incelemeleri tamamlandı. Heyetin bugün Türkiye`den ayrılması planlandı. 10 uzman, bankacılık ve rutin gözden geçirme olmak üzere 2 ayrı grup halinde çalıştı. Heyetler, şubat ve martın ikinci yarısında da Türkiye`ye gelecek. Temasların ardından geleneksel basın toplantısının yapılıp yapılmaması son güne kadar netleşmezken, bürokraside mali krizin ardından sistemin yeniden normale döndüğü mesajı verilmesi açısından toplantının yararlı olacağı görüşü hakim. Temasların tamamlanmasıyla, SRF kredisinin 1.1 milyar dolarlık 2`inci dilimi 20 Ocak Cumartesi günü hesaplara girecek.
BDDK`nın Destek Mektubu hazır:
BDDK`daki görüşmelerde kurumun TMSF`deki bankalara ilişkin takvimi ve kredi garanti sistemi üzerinde çalışılırken, BDDK`dan alınacak Destek Mektubu`nun (Letter of Comfort) çatısı da oluşturuldu. Bürokratlar, 3`üncü Ek Niyet Mektubu`ndaki bazı tarihlerde yaşanan birkaç günlük rötarın sıkıntı yaratmadığını, bazı çalışmaların da zaten IMF ile birlikte yapıldığını anlattılar. Özelleştirme alanında ise, Türk Telekom, Şeker Fabrikaları, THY ve enerji özelleştirmelerinin yanı sıra Özelleştirme İdaresi portföyü ele alındı. IMF, 2000`de özelleştirme programında yaşanan aksamanın ardından bu yıl hedefin tutmasına önem veriyor. Geçen yıl 7.6 milyar dolarlık özelleştirme hedefine rağmen, gerçekleşme 5.6 milyar, nakit girişi de 2.9 milyar dolarda kaldı. Bu yıl ise 4 milyarı Telekom, 2.1 milyarı ÖİB porföyü, 1 milyarı da enerjiden olmak üzere 7 milyar dolar dolayında gelir bekleniyor.
Heyet trafiği hızlandı:
Bürokratlar, Ankara`da yoğun bir heyet trafiği yaşandığını belirterek, IMF`nin yanı sıra Dünya Bankası`nın finans uzmanları ile Avrupa Yatırım Bankası uzmanlarının da görüşmeler yaptıklarını anlattılar. Ayrıca, Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR`den bir heyet de bu ay sonunda Ankara`ya gelecek. Rating kuruluşlarının ilk 3 aylık döneme ilişkin gerçekleşmeleri bekleyecekleri ve IMF ile ilişkileri izleyecekleri tahmin ediliyor. Ayrıca, IMF heyetinin temaslarının ardından Hazine tarafından gelecek haftadan itibaren Euro pazarında tahvil ihracı yoluyla dış borçlanma imkanları da incelenmeye başlanacak.
Sıkıntı yaratacak bir durum yok
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF ile görüşmelerde ağırlıklı olarak üç konu üzerinde durduklarını söyledi. Demiralp, dün Başbakanlık Merkez Binası`ndan ayrılırken, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli`nin Türkiye`de yürüttüğü temasları değerlendirdi. Demiralp, üzerinde durdukları üç konunun bankacılık sektörü, özelleştirme ve yapısal değişiklikler olduğunu bildirdi. ``Özelleştirme konusunda bir sıkıntı var mı?`` şeklindeki bir soruya Demiarlp, ``şu aşamada sıkıntı yaratacak bir olayımız yok`` yanıtını verdi.