Hazineyi müritleri uçurdu

1dk okuma

Hazine bugün yapacağı 3.3 katrilyonluk iç borç ödemesi öncesindeki kritik ihale, kurumsal ve bireysel yatırımcıların rekor talebiyle çok rahat geçti. Yüzde 30`luk devalüasyona Türk Lirası`nda yakalanan yatırımcıların zararlarını telafi etmek için büyük bir fırsat gördüğü ihalede, devlete üç aylık süre için yüzde 193.7`den borç verdiler. Toplam 7.3 katrilyonluk rekor bir teklifin geldiği ihalede 2.2 katrilyon liralık net borçlanma gerçekleştirildi. Talebin bu kadar yüksek olmasının Türk Lirası enstrümanına olan güvenin oluşması açısından önemli olduğunu olduğunu belirten bankacılara göre, ihale sonucu TL`ye yönelimin en büyük göstergesi oldu. Ağırlıkta yerli yatırımcılardan gelen talebi rekor olarak tanımlayan bankacılar, ihalenin son derece başarılı geçtiğini söylediler.

Hazine, bu ihalede tek fiyat sistemi uyguladığı için, daha yüksek miktarda fiyat (daha düşük oranda faiz) önerenler de 74 bin 821 lira olan fiyattan bono alma olanağına sahip oldular. Uygulamanın yüzde 200`ün üzerinde gerçekleşmesi beklenen faiz oranını yüzde 200`ün altında kalmasını sağladı.

`Böyle bir talep görmedim`
Bugüne kadar hiç karşılaşmadıkları müşteri talebiyle karşılaştıklarını belirten Osmanlı Bankası`ndan Mehmet Ali Ersarı, Yabancı bankalardan da teklif geldi ancak onlar çok hacimsiz, bir kaç trilyon civarındaydı. Daha çok kurumsal yatırımcıdan talep geldi. Bireysel yatırımcıdan da ciddi bir talep geldi. Biz açıkçası banka olarak bugüne kadar karşılaştığımız talebin çok üzerinden bir müşteri talebiyle karşılaştık. Diğer bankalarda da aynı durum sözkonusu oldu. Dolayısıyla bu rakamın çoğunluğunun müşterilerden olduğunu söylemek mümkün dedi.

Hazine açısından da başarılı bir ihale olduğunu vurgulayan Ersarı, tek fiyat sisteminin uygulanmasının da güveni artırdığını söyledi. Ersarı,

Halka arz gelebilir
Hazine açısından faiz konuşmanın çok doğru olmadığını belirten Yaşar Yatırım Hazine Müdürü Kutanmış Keskin ise Hazine`nin satmak istediği miktarı yakalaması açısından olumlu bir durum olduğunu kaydetti. Bu kadar ciddi bir teklifin gelmesine şaşırdığını belirten Keskin, faizlerinde beklentiler düzeyinde çıktığını söyledi.

İhaleyi oldukça olumlu bulduğunu vurgulayan Keskin, İkinci elde de epey bir prim yaptı. Önümüzdeki üç aylık dönemdeki beklentiye uyan bir seviye dedi. Keskin, bu ihalenin arkasından bir halka arz da beklediğini söyledi.

Hacimsiz piyasa faiz belirledi
İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir bankacı da, likit olmayan bir piyasanın faizleri belirlemesine şaşırdığını belirterek, 5 trilyonluk işlemle 3.5 katrilyonluk satış yapıldı ve Hazine`nin yükü arttı. Piyasası olmayan bir ülkenin ödediği bedel bu. Piyasa bozuldu, yatırımcı da bu kağıdı Hazine`nin itfa garantisini gözönünde bulundurarak aldı. Yani yatırımcı itfaya kadar elinde tutacak, bu nedenle de bedeli yüksek. Tek olumlu gösterge önümüzdeki üç ay içinde enflasyonun yüksek olacağına dair açıklamalara rağmen bu satışın yapılabilmesi dedi. İhaleye katılım miktarının çok yüksek olduğunu belirten aynı bankacı, Ama sadece hedeflenen satış yapıldı. Demek ki; piyasa çok sdaha yüksek bir faiz oranı istedi diye konuştu.

Bankacı, ihale öncesinde 30 yıllık Türk eurobondlarında çok büyük satış olduğunu vurgulayarak, İhaleden sonra eurobondlar tekrar yerine geldi ve ihale sonrasında prim yapmaya başladı. Demek ki devalüasyonu dikkate alanlar döviz cinsinden getiri elde edeceği için eurobondlarda satışı göze aldı ve ihaleye girdi. Yabancı talebinin olması önemli. Dövizdeki beklenti de galiba bitiyor dedi.
Haberle ilgili daha fazlası: