Ekonomik program değişecek

1dk okuma

Ecevit, ` Dünya değişti. Bizim değişmeden olduğumuz yerde durmamız mümkün değil. Mutlaka bazı değişiklikler gerekecek. Sayın Kemal Derviş, o konuları görüşmek üzere ABD`de, onun dönüşünü bekleyeceğiz``dedi. 11 Eyül olayının ABD ekonomisini bile sarstığını söyleyen Ecevit ` Zaten dünya ekonomileri bir daralmaya girdi. Türkiye de bunun sıkıntılarını çekiyordu. Ekonomik zorluklarımız bir süre için biraz daha artacak. Umarım ki, daha fazla artmaz`` dedi.

Türkiye`nin uluslararası alanda güvenlik ve terörle mücadele açısından çok özel bir konumda olduğunu dile getiren Ecevit, ``Türkiye büyük külfetler altına girerse, herhalde dostlarımız, müttefiklerimiz veya ilgili kuruluşlar bunun gereğini düşüneceklerdir, düşünmeleri de gerekir. Ama şu sırada böyle bir olasılıkla karşı karşıya değiliz, çünkü belirsizlik devam ediyor. Böyle sıkıntılı bir dönemde para konusunu ön plana çıkarmayı içimize sindiremeyiz`` dedi.

`Ekonomik zorluklar artacak`
Türkiye`nin uluslararası alanda güvenlik ve terörle mücadele açısından çok özel bir konumda olduğunu dile getiren Ecevit, ABD`nin de bunun bilincine vardığını anlattı. Ecevit, `Ekonomik bakımdan bazı sıkıntılar çekeceğiz. Olay, ABD ekonomisini bile sarstı. Zaten dünya ekonomileri bir daralmaya girdi. Türkiye de bunun sıkıntılarını çekiyordu. Ekonomik zorluklarımız bir süre için biraz daha artacak. Umarım ki, daha fazla artmaz`` dedi.

Ecevit, teröre karşı mücadelede Türkiye`nin ne gibi görevler üstlenebileceğinin belli olmadığını, ancak bu belli olduktan sonra ağır yükler getiriyorsa bunun karşılığını istemenin normal olduğunu söyledi. Ecevit, ``Türkiye büyük külfetler altına girerse, herhalde dostlarımız, müttefiklerimiz veya ilgili kuruluşlar bunun gereğini düşüneceklerdir, düşünmeleri de gerekir. Ama şu sırada böyle bir olasılıkla karşı karşıya değiliz, çünkü belirsizlik devam ediyor. Böyle sıkıntılı bir dönemde para konusunu ön plana çıkarmayı içimize sindiremeyiz`` dedi.
Başbakan Ecevit, ``TÜSİAD Başkanı Özilhan, (Türkiye hemen seçime gitsin, Siyasi Partiler Yasası değiştirilsin, hükümet hemen çekilsin) diyor. Sizin çekilmenizle bir sürü şeyin değişeceğini söylüyor TÜSİAD. Koç Grubu`nun eski yöneticisi İnan Kıraç ise, (Vatanını seven işadamı, siyasete girmeli) diyor. Bu talepleri nasıl değerlendiyorsunuz?`` sorusuna, şöyle karşılık verdi: ``Aslında, 11 Eylül`e gelinceye kadar işler bir hayli iyi gitmeye başlamıştı. Bunu TÜSİAD da dahil, iş çevreleri de kabul ediyordu. Ama 11 Eylül`den itibaren, dünya ve ABD ekonomisiyle birlikte Türk ekonomisi de büsbütün sarsıldı. Bunu en iyi algılayabilecek kimseler sanayici, işadamları. Türkiye`yi ekonomik sıkıntıdan kurtarmak için öncelik taşıyacak yasalar arasında Siyasi Partiler Yasası`nın yer aldığı söyleniyor. Gerekli olabilir, gerekli de elbette... Ama Türkiye`yi krizden çıkarmaya katkıda bulunacak bir şey değil.

Bu hükümet çekilirse, nasıl bir hükümet kurulur. Bunları da düşünmeleri gerekiyor. Bazı üst düzey işadamlarının, özellikle 11 Eylül`den beri bir moral bozukluğu içinde olduğu anlaşılıyor. Ancak bu tür açıklamalar yapmadan önce biraz daha derinliğine düşünmekte yarar olduğu kanısındayım.``

`Hesapta olmayan darbe`
Başta TÜSİAD olmak üzere, önde gelen ekonomi kuruluşlarının, randevu istemeleri halinde, onlardan görüş alıp, bilgi verdiklerini anlatan Ecevit, işlerin düzelmeye başladığını, enflasyonun düşmeye başladığını ancak 11 Eylül`ün hesapta olmayan bir darbe yerine geçtiğini kaydetti. Ecevit, buna karşı moral bozucu tepkiler göstermek yerine, bir araya gelip ne gibi tedbirlerin alınacağı üzerinde durulması gerektiğini söyledi.

Ecevit, ``Türkiye`nin, 11 Eylül nedeniyle ekonomik programda yenilenmeye gitmesi söz konusu mu?`` yönündeki soruya, ``Olabilir tabii... Mutlaka bazı değişiklikler gerekecek. Dünya değişti. Bizim değişmeden olduğumuz yerde durmamız mümkün değil. Sayın Kemal Derviş, o konuları görüşmek üzere ABD`de, onun dönüşünü bekleyeceğiz`` karşılığını verdi.

Eleştiriler haksızlık
``Eleştirilerin varlığını, hem şahsınıza hem hükümetinize karşı bir haksızlık olarak mı algılıyorsunuz?`` sorusunu Ecevit, ``Bence haksızlık`` yanıtını verdi. Hükümetin ağır bir mirası devraldığını, bunun üstesinden gelebilmek için bazı yapısal reformların çıkarılması gerektiğini ifade eden Ecevit, ``Bu hükümetten önce gelen hükümetler bunları yapmaya yanaşmadılar bile. 57. hükümet bu konuda beklentilerin de üstünde bir gayret gösterdi. TÜSİAD`ın beğenmediği TBMM, çok büyük bir gayretle, iyi niyetle çalıştı. Bunların hakkını vermek gerekiyor`` şeklinde konuştu. Ecevit, ekonomik krizden ne zaman çıkılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, şöyle konuştu: ``Sayın Derviş, ekonomiyle ilgili görev üstlendiği sırada, onunla değerlendirmeler yaptık ve eylülden itibaren ekonomideki durumun düzeleceğini söyledik. Ama eylülde irademiz dışında bir olay oldu. Maalesef, ekonomimizde bir sarsıntı sürecine girdik. Eğer dış kaynakların yanı sıra iç kaynaklarımızı da yeterince harekete geçirebilirsek, mali politikaları düzgün tutmakla yetinmeyip, üreten, reel sektöre bir miktar ferahlık sağlayabilirsek ve o şekilde ekonominin canlanmasını sağlayabilirsek, düzlüğe çıkarabiliriz. ABD`de meydana gelen olaya rağmen, bizim bu krizden çıkabileceğimize inanıyorum ama bir tarih verecek durumda değilim.``
Haberle ilgili daha fazlası: