Konferans İslami finans sektöründen düzenleyici-denetleyici kurumlar, uluslararası kuruluşlar, uluslararası fonlar, kurumsal yatırımcılar, politika belirleyiciler ve akademik çevrelerden katılımcıları İslami finansın uzun dönemli sürdürülebilir büyümeye sağlayacağı katkıları değerlendirmek amacıyla G20 çatısı altında bir araya getirdi.
Konuşmacılar, uzun vadeli finansman ve ekonomik kalkınma arasındaki bağlantıyı derinlemesine tartıştılar. Ayrıca, büyük ölçekli projeleri finanse edecek yurtiçi ve yurtdışı sermayeyi çekebilmek için oluşturulması gereken varlığa dayalı alternatif finansal mekanizmalar yasal altyapı ve piyasa dinamikleri açısından değerlendirildi.
Açılış konuşmaları Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, Dünya Bankası Ankara Ofisinden Kıdemli Finansal Sektör Uzmanı Alper Ahmet Oğuz ve Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Dr. Zamir İqbal tarafından gerçekleştirildi.
Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç Türkiye’nin G20 başkanlığını temsilen özel bir sunum gerçekleştirdi.
Organizatörler konferansın kapsayıcı büyümeyi destekleme, eşitsizliği ve aşırı fakirliği azaltmaya yönelik uzun vadeli finansman temin edilmesinde İslami finansın rolünün artırılmasına katkı sağlayacağını umuyor.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, “Sürdürülebilir küresel ekonomik büyümeye olan ihtiyaç geniş bir şekilde kabul ediliyor ve G20 özellikle bu hedefi vurguluyor. Uzun vadeli istikrarlı finansman, gelecek dönemde küresel büyüme için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi.
Özellikle büyümenin dinamikleri olan altyapı ve KOBİ yatırımları açısından Türkiye’nin G20 Başkanlığı, uzun vadeli yatırıma yönelik kullanılabilir araçların arttırılması ve bu araçlara yönelik talebin güvence altına alınması konularına önemli bir vurgu yaptı.
Bu açıdan İslami araçlar, son dönemde özel bir ilgi görmeye başladı. Türkiye’nin G20 Başkanlığı sona ererken, bu etkinliğin özellikle bizim gibi gelişmekte olan piyasaların ihtiyacı olan istikrarlı yatırımların İslami araçlar yoluyla sağlanmasının incelenmesinde zamanlama bakımından isabetli olduğuna inanıyorum. Uzun vadeli yatırımlarda ürün çeşitlendirmesi SPK’nın öncelikleri arasında yer almaktadır.
Bu nedenle Konferansın düzenleyici kurum olarak bizler için, çeşitli düzenleyici kurumlar ve uygulayıcıların temsilcileriyle trendleri tartışmak ve fikir alışverişinde bulunmak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. SPK olarak, bu önemli etkinliğin organizatörlerinden biri olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Diğer organizatörler Dünya Bankası Küresel İslami Finans Merkezi ve Borsa İstanbul’a da bu girişimden dolayı saygılarımızı sunuyor ve verimli bir konferans olmasını bekliyoruz.” dedi.
Konferansla ilgili olarak Borsa İstanbul CEO’su Tuncay Dinç, “İslami finans son on yıl içerisinde çarpıcı bir büyüme sergiledi ve gelecekte daha da fazla büyüme konusunda önemli bir potansiyele sahip. Dünya genelinde artan altyapı yatırımı ihtiyacının karşılanmasında bu potansiyelin kullanılması gerekir. Ayrıca, borçlanma kontratlarına temel teşkil eden sabit faiz oranları ve kreditör lehine hükümler de şu anki finansal sistemin ekonomik refah ve sosyal huzura sağlıklı şekilde hizmet etmesini engellemektedir.
Bu kapsamda borçluluğa dayalı finans (debt based finance) yerine daha etkin ortaklığa dayalı finans (equity-based finance) modeli, hem güncel reel ekonomik gerçekleri işlemlere yansıtması hem de sonuçların iki taraf tarafından adil paylaşılması sebebiyle daha sürdürülebilir bir modeli hayata geçirebilecektir.
Bu açıdan ortaklığa dayalı yapısı ile İslami finans modeli aslında daha kapsayıcı bir şekilde iyi finans modeli (good finance model) olarak nitelendirilebilir.” dedi.
The Marmara Hotel,Taksim’de gerçekleşen konferansın global iletişim sponsorluğunu Anadolu Ajansı üstlendi.